09 March 2009

Nabila belajar makan bubur semalam!

Nabila masih lagi dalm pembelajaran untuk makan bubur dengan cara yang betul. Eh apa ni!. Selama ini Nabila makan tak betul ke caranya?

Nak kata tak betul tu mungkin ya. Mana taknya Nabila makan terus telan, tak kunyah. Hanya kadangkala sahaja Nabila mengunyah.

Semalam saya terasa seperti mahu buat bubur untuk Nabila.Mahu dia belajar untuk merasai tekstur makanan lain.

~Yang paling kanan puri carrot..yang tengah puri kentang dan yang hujung puri pisang..hehe..byk la pulak..~

~bubur nasi..saya masak ditambah kismis sikit. Tapi kismis saya dah keluarkan. (saya ikut dari resepi salah sorang blogger..tak ingat la siapa..tapi thanks ye..tak terpikir idea ni)~

~masa ni belum makan lagi tau..menangis pula..lapar kot..hehe..ibu ni lambat betul!~

~Bersedia untuk makan! Saya beri Nabila makan di rocker chair kerana Nabila tak boleh nak duduk tegak lagi. Kalau duduk mesti senget badan dia. Tak mengapalah dik, janji selesa, tak tercekik~

Saya campurkan semua benda-benda tadi.

~Menangis kerana saya baru lepas tukarkan baju dia~


~Emm..tak habis pun!~


~berposing selepas makan! (huh..gemuknya ibu..)

p/s: lupa nak cerita..Nabila selama ini saya beri makan Nestle Gandum dan Ikan Bilis (stage 3). Makanan lain dia belum pandai lagi untuk kunyah.. :(

11 comments:

MelissAziezul said...

Salam...hi Ina...I'm ur regular viewer...cayang sangat kt Nabila...& nk suggest kan proper seat tuk Nabila...it's call BUMBO...ade jual kt Metrojaya Berjaya Times Square (babies side)...hopefully leh jadik tempat dok baru tuk Nabila cayang...lot's of luv 4 both of u...

Amalina said...

Alhamdulillah, byk juga Nabila mkn tu, baru 10 bln kan? Dah makan nasi betul, boleh kut naik berat badannya. Air tgn ibu pasti sedap.

NAURAH MAKWA said...

best gak bubur campur kismis tu kan..idea baru nih..bleh apply gak kat Damia..nak share kat kak ina ni..damia kalau tak mau "yak" naura bagi minum jus prune skit..1 more damia suka minum Ribena..every day naura bagi jus orange and jus apple merah untuk cuci prut Damia..bagus tau..

QQ said...

salam..kite juz bg idea je ape kate ina letak isi ikan dlm bubur nabila..at least ade protein.xpun daging ke...ayam ke..lg satu cube letak sayur berdaun like bayam,sawi @ kangkung..bez tau..kite slalu ltk dlm bubur Sara ramuan2 cam gitu...

Aku oku! said...

minta maaf menyampuk pulak. kalau nak beli apa2 equipment minta nasihat pakar fisio dia akan suggestkan. nanti kalau kita beli brg tu tak sesuai untuk kanak2 cp membazir aje. maaf sekali lagi.

kak ami said...

ala cayang nabila...

dah start makan.. emm harap2 lebih banyak perkembangan terbaru nabila lepas ni. alhamdulillah...
for ina.. sesungguhnya apa juga yang diberiNya.. yakinlah suatu hari nanti, bidadari inilah yang akan menjagamu hingga akhir hayatnya... jangan langsung keluarkan keluhan dari sanubarimu menjaganya, sesungguhnya itulah yang dinamakan hadiah yang amat tidak ternilai dari Maha Esa..
sayang nabila...

Noina said...

terima kasih yek semua atas cadangan dan sokongan..

Noina said...

QQ..ina dah try dah letak ikan ngan ayam..emm..dia cam tak mau la..dia muntah balik..tu yang ina bg sayur2 dulu..nak bagi biasa mkn nasik..apapun..terima kasih yek..

Noina said...

mama annur dan annisa..emm..betul jugak yek ckp aka..nanti ina nak try tanya Puan Suhana..therapist Nabila..

Noina said...

mama naurah..thanks yek..nanti ina try!

Noina said...

terima kasih kak Ami..

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...