13 May 2009

Nabila tak nak guna tangan...Huhu..!

video

Lihat sahaja pada video ini..Nabila gunakan kakinya untuk bunyikan mainan kat rocker nya..pastu kaki dah terjuntai2 kat rocker tu..Bahaya tul Nabila ni..Ni dah masuk 5 kali ibu betulkan badan Nabila dlm rocker tu.Nabila tak moh guna la tangan dia untuk mencapai..Bila la Nabila nak pandai capai2..tak sabo lak ibu ni.

Aku tak pasti Nabila nampak atau tidak mainan yang tergantung tu..Tapi dari gaya dia dia pandang dan nak main dengan mainan dia..nampak mcm dia nampak mainan tu..


Cuba kawan2 komen tentang cara Nabila main tu.Adakah dia nampak atau tidak mainannya..takpe klu nak kata Nabila tak nampak..pasal Ina mmg dah bersedia dengan apa jua keadaan dia..cuma mahukan kepastian..Kalau kawan2 perasan la..

(*video yang tak brapa jelas..aku cuba pendekkan video ini semalam (13/5/2009)..godek punya godek..dapat gak masuk..hehe

13 comments:

ai said...

Ina..aku rasa dia boleh je nampak tu. Tp tak reti nk kawal tangan je lagi..nampak sgt dia xcited nk main menan tu tau. Takpe..sabo, Insyaallah bila dia dh pandai nanti..tau le dia guna tangan dia. Takpon cuba kau sua2 kan kt tangan dia menan yg lembut2 suh dia genggam..tengok bleh ke tak dia genggam menan tu..

Noina said...

Ai : tu ah..mulanya aku dok sibuk amik gambar dia..tapi bila tgk balik video tu..nampak mcm dia tgk mainan tu..emmm..confius aku..!Aku pun silap..patut dari dulu aku letak menan tu kat rocker tu..huhu!yang genggam tu dia mcm tgh cuba2..baru start dlm 2-3 mggu lepas..tapi tak kuat lagi..!Dulu klu aku bagi lagi dia buat selamber jer..tu yang aku rasa dia mcm tak nampak..plak tu dia dok pandang tempat lain..mcm bosan pandang satu tempat jer..Klu budak sihat mmg dah dok pandang dan try capai dah..!

Kerol+Natt=Adam said...

Salam ina..
ingt x ngn nat..kte mmbr dr fs..hehe..nat tgk nabila cam fokus kat mainan tu..rasenye die mmg blh nmpk la ina..mcm yg ai ckp la mayb nabila xleh cntrl tgn die je lg..tp kalo kte bg galakkan insyaallah nabila blh buat..jgn rsu la ina..just trsk' usehe k..nat doak' yg terbaik utk nabila, ina & hubby..aminn

Noina said...

Natt : terima kasih atas doa Natt..moga Nabila dapat lihat mainan2 yang ina dah belikan untuk dia..Thanks yek sudi singgah blog ina!

Nur Syazwani Mustafa said...

kuat nya kaki nabila tu...aktif nih....tgn tu dia x smpai kot lg tu...dia geram tgk mainan tu agak nya...sakan dia nk ngambik ngn kaki yek...hehehehhe...nabila...nabila.....

zh-ena said...

ena rasa nabila nampak..sbb bila kaki dia dpt tendang n mainan tu bergerak..nabila akan senyum..mungkin nak amik masa utk tgn nabila bergerak..slow2

ibu_arifa said...

salam kak ina. tgk aksi Nabila buat saya teringat dokumentari kt discovery chnel astor 2-3 bulan lepas..dia terangkan perkembangan baby dari baru lahir until umur 2tahun, melalui kajian2 pakar kanak2. Aksi nabila ni 80% nak sama dgn aksi yg baby dlm ekseprimen tu..
saya cerita dulu pasal baby kt eksperiment tu buat ok..mula2 baby diletakkan baring..pastu pengkaji letakkan papan lembut secara menegak di hujung kaki babay td tu..papan td tu di sambungkan dgn mainan warna warni yg digantungkan diatas baby. mainan tu akan bergerak/bergoyang tiap2 kali baby tu menengdang papan td tu..
mula2 baby tu agak terkejut bila mainan atas tu bergerak, tp lama kelamaan baby tu belajar yg melalui tendangan kakinya..dia dapat menggerakkan mainan yg tinggi tu..jd seolah2 di berjaya bermaian juga w/pun tak dgn tangan. kira baby tu tau hubungkait antara tendangan-papan-mainan.
pendapat saya ttg Nabila..saya rasa dia nampak mainan tu..saya rasa dia semakin sihat..sbb kajian tu di lakukan terhadap baby normal (tp nabila pun dah pandai buat/bertindak balas -kira nabila pun normal lah :)
bukan ker rocker tu ada belt? kena awasi jgk kak ina..risau jatuh jgk..mana tau terkuat lak hayunan kaki Nabila tu.
sayang dokumentari ttg perkembangan baby tu dah tak de lagi skrg..dulu dalam 6.30-7.30 mlm tiap2 hari. (maaf yer terpanjang pulak-sekadar konsi apa yg saya tahu aje)

Mamapinkie said...

Assalamualaikum Noina, saya Reenaz, terjumpa blog Noina nie dalam blog Jiey...anak Reenaz pun is considered CP and microcephalic secondary to hypoglycemia. Anak Reenaz, Ridhwan, dah nak masuk 4 tahun dah nie, developmental considered delayed jugak tapi Reenaz amat puas hati dengan progressnya walaupun slow. For me, biarlah lambat asalkan eventually reach jugak milestones dia. Noina banyak sabar yea raising Nabila, Reenaz tahu banyak kali kita akan rasa frustrated, risau atau sedih tengok progress anak kita tapi yang penting kita buat apa yang patut for our child yea..a few of apa yang Nabila is going through Ridhwan pun went through jugak and alhamdulillah dah overcome it, so Insya-Allah Nabila pun akan get better and better yea ;)...okay, Noina kuatkan semangat and banyak doa untuk Nabila yea and never give up kay! Take care!

suealeen said...

alaaa... auntie sue nak tengok video tapi takleh la nabila... Syafiah pun suka sepak menan kat rocking chair dia tu... tangan kanan dia capai menan tapi tangan kiri idak... cuma tangan kiri dia tu suka hentak benda yang ada kat sebelah kiri je la..

anyway, Syafiah dah buat ujian mata, prosedur cyclo ra semalam. power semua ok. pakar just suruh hala dan main²kan cahaya ke mata dia untuk rangsang saraf optik dia tu.

lily azliyana @ mama zara said...

Yekla..rasenye die nmpak mainan tu sbb tgk gaya die sgt eager nak main...=)

Mrs. Adz said...

rasanya nabila nampak la mainan tu. tengok dari dalam video tu dia macam nampak cuma tak tahu macam mane nak capai je..ina cuba la slalu bgkan dia duk kat situ dan ajar dia capai guna tangan..slow-slow la dulu..insyaAllah nabila akan berjaya juga satu hari nanti..

JETT said...

Salam..sy yakin nabila nampak mainan dia tu,kalau baby umur dalam 3-4 bulan dia dah bleh nampak warna putih, merah n hitam..umur mcm nabila ni mesti dah bleh nampak pnye..nampak dia ada gerakkan tangan dia dah tu.. skt ari lagi mesti mesti dia guna tangan pnye la...

Noina said...

Wani : tu ah..klau Wani nak tau..klu dia tendang akak..perghh..sakit tul..kdg2 kaki dia tu tendang2 nak kejutkan akak..suh akak bangun buat susu dia..nangis tak..tapi tendang2 badan akak..huhu!

zh-ena : emm..agaknya kot..takpelah..akak harap sgt dia leh nampak..sikit pun jadila..sian kat dia..banyak benda yang dia patut tgk kat dunia ni..!

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...