11 July 2009

Nabila makin kurus..

Assalamualaikum..hurmm..ramai dah tegur nih..Nabila makin kurus..dan bila aku dukung dia..Nabila makin panjang..Tak tau nak buat camner lagi..Nabila memang tak suka makan..Susu pun kurang..Tapi satu jer yang makin baik..Sembelit dia dah berkurangan..jarang sekali dia b***k keras dah..Alhamdulillah..

Apa yang perlu aku lakukan? Nak paksa ke? Sian pulak..mengunyah mmg ok..Bab nak masuk makanan dlm mulut mmg payah..mcm entry lepas-lepas..aku cerita tentang susahnya Nabila nak makan..

hurmmm...apa mokcik nak buat nih...?

*kurus yang menampakkan tulang temulang Nabila..huhu..berat masih 7 kg lagi.. :(

6 comments:

Kerikil Kehidupan said...

Alahai..siannya nabila..sama cam abg Iman..Tapi abg Iman lagi teruk..dah masuk kurang zat makanan teruk..Akak pun risau Ina..Apa kata kalau ina try beli susu Pediasure..akak pun baru nak cuba..Masa Mira dulu, ada gak beli..tapi Mira tak nak minum..Iman ni tak taulah..org kata susu tu blh mengenyangkan..dia ada tambahan mcm2 khasiat..tapi harganya pun boleh tahan..RM50 lbh rasanya satu tin kecik..Tak pe la yg penting kita try dulu ek...

Noina said...

alamak kak.ina tak cerita kot..ina sebenarnya pakai susu pediasure.Dah lama dah..sejak umur dia 11 bulan lagi.Tapi ni dah 15 bulan dah..berat tak naik pulak..nak ringan kan badan kot..tapi kak..mmg bagus susu tuh..kenyang..Nabila minum sket je pun dah kenyang..hehe..

azzul said...

risau gak kan anak tak naik berat siap makin kurus plak...naufal pun mslh nye sama skang berat br 7.9kg umur dh 14 bulan cam nabila...nestum nabila suka mkn tak?

Noina said...

azzul : betui2x..mmg risau..ina pun dah naik pening camner nak naikkan berat Nabila..eemm..sebenarnya dlm sehari ina bagi makan sampai 3 kali..pagi makan nestum/biskut 3 keping..tengahari makan bubur nasik..mlm makan bubur nasik lagi..susu plak mmg takde had2..sebab dia minum pun sket jer..jadi ina tak tetapkan had la..tu ah..nak makan yang keras2 dia tak pandai lagi..kena la bagi yang lembut2..emm..ingatkan Nabila je yang ada masalah..naufal pun sama gak..susah kan azzul..huhu..

Anonymous said...

Salam semua... Seronok sembang bab anak2 ni ye.. Sebenarnya anak saya pun doktor dah sahkan menghidap celebral palsy.. Nama nyer Muhammad Irfan 9 bulan.. Camner nak join geng korang ye..Seronok gak tukar2 pendapat ni..

Noina said...

anonymous : salam ibu irfan..yeke..cmner leh jadik yek..Nabila lemas dlm perut..pastu kena sawan masa kat NICU..silalah..lagi ramai lagi best kan..emm..kat link saya tu ramai anak-anak CP..nanti link la ngan dorang..boleh tukar2 pendapat..Sebab anak kita ni perlukan perhatian lebih dan kita perlu banyak belajar untuk handle anak2 mcm mereka ni. Nama sapa yek..emm..nak tau gak kisah irfan..klu segan nak cerita kat blog, bleh cerita kat email ina.. ni emailnya : antu_suci83@yahoo.com

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...