04 April 2010

Standing Frame.

Entry khas untuk insan 'Ingin Tahu' . Mahu aku menceritakan tentang standing frame yang telah Atuk Nabila bina.

Mungkin juga entry ini khas buat ayah aku juga. Atas kasih pada cucunya, lalu dibuatkan alat ini. Terima kasih ayah.. :)

Harapnya ia dapat jadi manfaat pada nephew 'Ingin Tahu'.. (napa tak cakap nama yek..huhu).

Seperti biasa ayah aku sememangnya banyak idea dalam hal-hal mencipta nih.. Silap..bukan cipta tapi hasil kreativiti insan lain yang boleh di upgradekan untuk Nabila...Hurm..tengok sekali saja benda tuh..dah boleh pikir dan amik cilok sikit idea dari orang lain. Cilok tu tak curi tau..Ala klu curi pun untuk kebaikan..bukan untuk keburukan. Curik idea je.

Menggunakan barang-barang terpakai. Papan, kaki meja kanak-kanak, tali yang dah siap di jahit dan penahan untuk standing frame (kira tulang belakang la..) , diperbuat dari besi.. dan skru jer..

Rupa dari sisi hadapan..

Dari arah belakang..

cara mengikat kaki meja sebagai penahan..

Kaki meja tu akan di tolak ke belakang.

Kaki meja tu di 'kepak'..atau lebih senang..dibukak..

Dan besi sebagai penahan untuk megelakkan kaki meja tertutup kembali.

Hurm...camner? Kreatif bukan? Tah camner Ayah leh terpikir idea ni..aku tak pasti.. Yang aku tau..tiba-tiba dia kata dia nak buat standing frame macam umah Kak Raw..

So..harap ada la yang dapat manfaat dari entry ni.. :)

3 comments:

Anonymous said...

untung nabila dapat atuk yg sgt kratif dan inovatif...;)
-haryati yaacob-

Anonymous said...

tQ ina..tQ byk2 sbb buat entry ni..nanti kita akan buat tp tak tau lh jadi or tak..kalau tggl dkt ngan umah atuk Nabila kn senang..tempah aje ngan atuk Nabila..hehe..

Ingin tahu(yg dh tahu.. ;-))
Ktn phg.

Noina said...

Kak Yati : hurm..tulah ayah..dia mmg tak dok diam..hehe..ada je benda dia nak buat.. :)

anonymous : hehe..jauhnyer duduk..hurm..nak tempah? alamak aii..ala..rasanya kena buat dengan kasih sayang kot..hehe..baru rasa ada gunanya benda tu.. :)

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...