18 February 2012

Eyepatch & incline track... (budak banyak akal!!)

Minggu ni, saya cuba 'menggoogle' (ceh ayat apa neh) untuk penyelesaian kepada masalah Nabila yang suka sangat tutup mata dengan tangan bila buat lighting therapy . Geram pulak rasa. Tapi bila fikir-fikir balik, saya rasa penglihatan Nabila sudah nampak ada kemajuan sikit. Kalau dulu, lampu picit seterang-terang tu pun dia boleh pandang. 2-3 minggu lepas, saya perasan, setiap kali saya suluh, dia akan larikan mata dan kepalanya. Rasa nak pegang je kepala dia tuh..huhu...

Cumanya setiap homework Nabila tak dapat dilaksanakan dengan sempurna. Bila Nabila sekolah, badan dah letih, satu homework pun tak nak buat. Kadang-kadang naik tension pun ada. Tapi apa leh buat. kalau ku paksa budak kecik ni, sure dia pun pressure gak kan..huhu...

Ok, balik ke penyelesaian masalah Nabila. Memang atas arahan Dr. Sham, Nabila perlu buat lighting dengan keadaan satu mata melihat dan satu mata tertutup. Bila ku buat, habis kain sapu tangan di bukaknya. Bukan bukak pakai tangan, dia geleng-gelengkan kepala pada bantal sampai terbukak kain tersebut.

Sebab apa..? Nabila memang tak boleh ada benda melekat kat area mukanya. Pantang tau. Bila saya tengok gambar anak kak Nani, Iman dan Kak Long memakai eyepatch, terus terfikir nak buat penutup mata macam pirate tuh..hehe.. Bila google lagi, tengok ada plak contoh DIY yang mat-mat saleh buat untuk hari Halloween kut. Apa lagi, ku cuba, dan hasilnya...

Ibu eksperimen masa Nabila tido. Hanya guna felt dan getah.. Lepas tu jahit keliling.. :) Siap!!!

Tapi.. bila pakai..perghhhh..saya ingat dia tak reti nak bukak. Uiihhhh mak.. pandai dia..konon-konon mata gatal..dia garu je terus terbukak.. berpuluh kali la saya betulkan kedudukan penutup mata tuh. Dan kepala, kejap kiri kejap kanan.

Hurm..kalau ada sesapa yang nak, boleh email kat saya di sini . InsyaAllah, saya cuba buatkan.. :) Tapi untuk terapi la ek..klu nak buat untuk party tak dapek la mokcik nak tulun....


Ok, cerita tentang incline track. Rasanya saya belum attach video Nabila terapi bersama Dr. Sham kan. Yang di dipendekkan saja ceritanya. Tak silap ini kali kedua Nabila menggunakan incline track Dr. Sham. Semua palsu belaka..menangis macam lah kena pukul Padahal cubit pun tidak. Adoii...

Kat rumah pun sama. Terpekik terlolong menangis, macam kena sebat 100 kali. Tapi ibu buat tak tau je dik. Sebab ibu tahu kalau ibu ikutkan kata kamu, habislah. Satu benda pun ibu tak dapat buat...huhu..

Layan kan saja video ini eh...

Budak tak mo buat.. Kaki bengkok2 tapi kuis nya sikit je..melalak macam kena dera..huhu...

3 comments:

nuyin2u said...

Pandainya Nabila...Dr Sham tu lelaki ke perempuan ?

EdaManAli said...

pandai laa Nabila ni...nakal jgk dia, ye...

saya suka tgk Nabila, dia cute!!

Noina said...

kak Juma : Dr. sham perempuan :)

EdaManAli : hehe..mmg nakal..banyak akal!! hehe

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...