23 June 2012

Boboboi ke Gegegirl ke..Ibu tak kisah sayang..Janji sihat.. !

Khamis lepas, saya ke klinik. Niat untuk scan adik baby dan melihatkan kondisinya yang menjadi tanda tanya besar di atas kepala saya nih sejak beberapa minggu lalu. Serius tau...berdebar je. Setiap hari berdoa agar anak dalam perut ni sihat dan baik-baik saja. Bila diri dikelilingi dengan pelbagai kisah kawan-kawan Nabila, membuatkan hati saya tak keruan. Kecut perut! Ya, harapan saya tinggi menggunung untuk anak ini. Agar dirinya mampu untuk berbakti demi kakaknya...

Setelah doktor selesai memeriksa kakak Nabila, terus saja saya di suruh berbaring di bilik rawatan. Owh ya, lupa plak.. Nabila kurang sihat masa ni. Badannya panas dan kelihatan seperti jerking . Salah saya kerana tak memberikan sebarang ubat sepanjang hari tersebut. Dek kelam kabut pagi itu, saya lupa memberikan epilim dan segala mak nenek multivitamin seperti yang saya lakukan hari-hari. Aduhai anak!!!

Ok..bercerita tentang adik baby..Memang teruja nak tengok budak kecik ni. Lagi-lagi dah mula nampak muka dan bentuk fizikalnya. Abang dan Nabila pun turut sama melihat. Kata doktor saiz kepala adik baby normal. Dan ketika itu kedudukannya breech . Kepala atas, kaki bawah.

Alamak! Adik baby kepit la dia punya 'tut' . Memang tak nampak langsung! Last doktor tekan sikit perut saya dan gerak-gerakkan. Uiiii makkkk!!! terasa nak bila kamu mengalihkan posisi...hehe.. Kata doktor, "hehe..dia dengar cakap saya tuh.." 

Kata doktor lagi berat adik baby kini sudah 400g . Normal lah ikut umur dia skrg 20-21 minggu... :)

Saya bertanya soalan bodoh sebenarnya. Sama ada anak saya betul-betul sihat dan normal fizikalnya? Huhu...
Doktor kata.. "Nabila juga dulu normal baby..disebabkan kekurangan oksigen buat dia jadi begini..So mummy jangan risau yek....!"

Dusshhhhhhh!!! Kan dah kena! Yelah..memang tau punca Nabila Cerebral Palsy adalah kerana kekurangan oksigen..Bukan disebabkan faktor fizikal.. Apehal la ibu ni tanya soalan bengong! Tapi yelah dalam hati ingin tahu semuanya. Pastinya mahu anak ini sihat dan normal seperti kanak-kanak lain...huhu...

Apapun, saya tak kisah sama ada girl atau boy.. Janji keadaan dirinya sihat. Saya tanya abang, tak kisah ke? Tengok muka abang ok jer..Tapi kompem la happy!!! hahaha!!! Sebab se 'geng' dengan dia..!

Doktor kata kalau nak confirm lagi, kena tunggu dia keluar dulu.. Hahahahaha!!!! Doktor Aniza ni buat lawak plakkkssss!! hehe...

Masin mulut mu Jiey! Kata Jiey, skrg ni trend dapat anak sepasang...hahaha!!! Patutlah mengandung kali ni tak macam mengandung Nabila dulu. Masa mengandung Nabila pantang nampak benda manis, sure makan. Pantang nampak kedai kek, mesti nak makan kek. Chocolate Ball kat kedai King's tu dah jadi santapan hari-hari tau. Masa adik baby sekarang ni, asik nak makan benda masin dan masam. Makan buah pun boleh plak saya letak garam! hahaha!!!!

Ok..Apapun, doakan adik baby dan keadaan saya sihat hendaknya. Amin.. :)

 Nampak tak adik baby macam nak boxing dalam tummy ibu!! Nak tengok muka, sekali tak bagi daaaa!!!!

report doctor.. 

Okesssss!!! Daaaaaaaaa!!!!

7 comments:

kak tini (umialya) said...

mg segalanya baik

Mamanurin said...

Wahhhhhh sepasang!!! Insyallah. Moga segalanya lancar

AIN NAZRI said...

alhamdulilah.. naila ada adik yang akan jaga dia jugak..

Sara Emelia said...

Tahniah. Salam kenal. Sila visit blog saya, saya ada anjurkan baby contest kalau nak join :)

Sara Emelia said...

Tahniah. Salam kenal. Sila visit blog saya, saya ada anjurkan baby contest kalau nak join :)

NANA with LOVE said...

janji mama & adik baby sihat...kredit to nabila also...

NANA with LOVE said...

moga mama & adk baby sihat alhamdulillah..krdt to kakak nabila also...

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...