07 July 2012

Bila usaha mula menampakkan hasil..

Dulu saya pernah saya menangis kerana kecewa Nabila menangis setiap kali mandi. Entah kenapa takut benar dia dengan air. Walhal, kalau nak diikutkan saya mandikan Nabila penuh cermat. Sikit pun tak bagi lemas. Apatah lagi sabun atau shampoo kena pada mata. Sangat fobia anak ini....

Namun sejak 2 minggu ini, saya mula perasan keadaan dirinya nan satu ini. Sebelum ni memang dah perasan dah bila mandi dah tak menangis macam dulu. Tapi yang saya maksudkan kali ini adalah sesi hydrotherapy nya di rumah.

Sejak berada di IMC, hampir setiap minggu Nabila akan berenang. Kelas renangnya akan diadakan pada hari Selasa. Pernah juga saya tinggalkan kamera untuk cikgu sekolahnya mengambil video ketika dia menjalani sesi hydrotherapy nya. Nampak Nabila diam ketika mandi. Agaknya tenang bila ada cikgu yang memegang tubuhnya dan menggerakkan anggota badan yang stiff . *video tah mana tah saya letak..huhu..*

Dan bila Dr. Sham menggalakan sesi hydrotherapy untuk Nabila, saya keluarkan semula pool bagak neh!!

muka cuak je bila ditinggalkan berenang sendirian...

Mula-mula kompem nangis. Mulut bising sebab takut dengan air. Sedia maklum saja mata Nabila yang mempunyai masalah, makanya, saya cuba untuk tenang dan sabar dengan kerenah Nabila yang saya rasakan mencabar. Lagi-lagi saya terpaksa hilangkan sifat takutnya pada air. Bukan mudah tau!!

Bila pool bagak neh saya susah nak pakai..saya beli pool kecik nih kat Jakarta aritu...

kenalah pegang budak kecik ni sebab tak pandai guna pelampung. Pakai je mesti tenggelam ke depan..huhu..

Memang payah bila rumah takde pool. Lagi-lagi space rumah yang agak sempit. Tu pun mujur rumah kami rumah teres. Kalau rumah flat, memang tak dapat nak buat hydrotherapy la gamaknya! Kadang-kadang naik jeles plak tengok kawan-kawan yang ada pool kat rumah sendiri.. Sampai pernah saya dan abang terfikir nak korbankan ruang belakang yang kononnya nak besarkan untuk ruang dapur, jadikan swimming pool buat Nabila. Last, rasa membazir plak!

Tapi bila melihatkan ini....

..hati saya berbunga riang. Bila melihatkan dirinya tidak lagi takut dengan air. 

Ni video 2 minggu lepas. Kalau nak diikutkan hari ni pun saya lakukan lagi sesi ni di rumah. Cumanya video tak dapat saya ambil kerana saya keseorangan ketika ini. Risaukan Nabila mandi. Hari ini nampak agresif sikit. Kaki memang tak payah suruh digerakkan macam dulu. Pandai je kuis-kuis sendiri dan enjoy dalam air. Banyak kali jugak tertelan air . Tapi nampak minah ni cool je, jadi saya tenang..hehe...

Ya, mungkin Nabila sudah besar. Sudah tau erti bosan dan mahu bermain. Bila adik Ra'id dan adik Irfan datang siap panjat atas badan dia, Nabila sengih je. Tak heran dah..janji budak-budak tu main dengan dia. Mungkin juga memang patut Nabila perlukan adik sekarang ni. Alhamdulillah, sikit saja masa lagi, Nabila pasti dapat bermain dengan adiknya.. :) Amin....

Alhamdulillah atas perkembangan ini. Moga Nabila terus membesar dengan sihat..Amin.. :)


6 comments:

bEe HoNeY said...

alhamdulillah syukur...tmpang gumbira sgt bla tgk angel ada progres kan...mga dpermudahkan sgla urusna....caiyok dear...

AIN NAZRI said...

alhamdulilah.. Nabila practise jadi kakak ye.. suka tgk dia happy2 main air

Ummi Iman said...

Askm. Salam kenal. Singgah sini dr blog alia haryanie.
Didoakan agar nabila cepat pulih dari masalah yg dihidapinya.

mama akid said...

seronok tgk nabila..alhamdulillah...sikit-sikit nnt lama2 jadi bukit...

shafa said...

Salam, nak tanya nk beli kat mn yer pool yg gambar 2nd tuh? Sbb terpk utk belikn utk anak saya...

Noina said...

Shafa : ina beli kat jakarta aituh..tapi boleh beli online.. cuba search kissmama . website ni jual macam2 ttg baby..ada ppol dengan float. Float tu saya beli kat kissmama aituh.. :)

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...