10 September 2012

Persiapan untuk si kecil

Rasa lama pulak tak update tentang adik baby. Alhamdulillah..sudah 32 minggu berada di dalam perut ibu. Bila mengingatkan tentang masa, terasa kecut perut pulak. Yelah..menantikan kehadiran si kecil ni memanglah sesuatu yang mengujakan, namun bila mengenangkan prosedur yang bakal saya lalui..perghhhh...berpeluh dahi... :)

Semalam, Abang mengambil keputusan untuk tidak bekerja, walaupun ada perkara penting yang perlu di buat di kilang. Dan dikesempatan ini, saya dan Nabila mengajak Abang shopping barang adik baby. Walaupun tak banyak benda untuk ditambah, namun perasaan kekok mencari baju bayi terasa jugak! Dan kali ni, saya awal-awal lagi senaraikan barang-barang yang perlu sahaja. Kerana banyak barang kakaknya yang masih boleh di pakai.. :) Sudah jimat wang!!

sebahagian baju kakak Nabila yang perlu dibasuh dan boleh digunakan semula...Tak yah bazir-bazir yek dik..nanti dah besar ibu beli baju santek-santek...

Walaupun 2 doktor confirm yang adik baby adalah boy...namun, hati saya tetap was-was. Saya hanya memilih baju berwarna 'neutral'. Hehehe..kelakar pulak rasanya bila mengenangkan hal semalam..Puas bertanya Abang baju warna apa, tapi biasalah orang lelaki..bukan mudah untuk bagi pendapat kalau bab-bab begini. Lastnya saya jugak yang kena decide apa yang perlu di beli.

Kata mak, tak perlu banyak-banyak. Hanya keperluan ketika bersalin. Nanti baby dah keluar, baru beli betul-betul. Yelah mak..!! hehe....

Keperluan masa bersalin je nih..baju, stokin, barut, napkin semua tengah basuh :)

Penat jugak berjalan dalam keadaan perut yang membesar. Kejap-kejap suruh Abang berhenti duduk. Sakit pinggang weiiii....Tak terdayo nak jalan lama-lama. Ada juga beberapa benda yang masih belum saya cari. Tapi kesemuanya barangan untuk saya. Untuk Adik baby, InsyaAllah dah cukup kut...hehe...

Breastpump pun saya dah order. Memang niat saya untuk menyusukan adik baby secara ekslusif. Cukuplah rasa sedih saya tak dapat menyusukan Nabila selama mungkin semasa dia kecil. Hanya sempat 3 bulan, dan kemudian, sibuk nak susu lembu...huhu...

idaman hati kalbu..hehe...

Dan kini, saya hanya menunggu masa sahaja. Terasa cepat pula masa berlalu. Adik baby juga sangat aktif. Alhamdulillah, serasa saya dia sihat dan baik-baik saja di dalam perut ini. Moga segalanya selamat bila diizinkan Allah untuk dia lihat dunia ini bersama Ibu, Ayah dan Kakak Nabila.. :) Doakan untuk saya dan adik baby yek...


2 comments:

Mama Naveed said...

same la kite sekarang preggy 32 minggu.. hehehe :) yg sulung sy lelaki, yg ni ikut kate doktor gurl, tp x tau la yerk.. pun still x ade beli2 baju adik.. sian adik.. semua baju carik warna neutral je.. hehehe :)

makchaq said...

Salam kenal..
makchaq dah beberapa kali kesini, baru nak tinggal jejak..
Seronok tengok persiapan barang baby..

Nabila nampak comel, makchaq macam pernah nampak Nabila kat facebook THH..

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...