09 October 2012

Exam KPSL N27? Alhamdulillah.. :) Rezeki Nabila dan baby...

Bulan Julai lepas, saya kalut dengan exam N27 saya..Penolong Pegawai Tadbir. Kerani cabuk macam saya ni macam nilah. Nak naik pangkat terpaksalah ambil exam sana sini.

Pada awalnya memang tak mahu langsung amik exam tu. Sebab takde hati nak naik pangkat dek mengenangkan keadaan saya yang kerap membawa Nabila ke sesi terapi. Tapi di pujuk-pujuk..dirayu-rayu..barulah hati ni terbukak. Tapi tu pun 50% jer. Takde maknanya... :(

Sudahlah ketika itu kenduri kahwin adik saya , Ain. Saya terpaksa bergelumang dengan buku-buku exam. Memang tak sempat nak belek buku pun. Hanya sempat tagging tajuk-tajuk pada buku Perintah Am, buku PKPA dan buku Undang-Undang Umum. Nak baca? Usah haraplah....

Saya hanya mencuba soalan-soalan past year saja. Itupun hasil pemberian rakan saya tolong fotokopi soalan past year. Rupanya sangat membantu.. So kawan-kawan yang nak ambil exam N27..harus cuba soalan past year yek...hehe...

So nak dijadikan cerita.. sehari sebelum exam..memang saya give up! Sebab tak tau macamana nak jawab soalan. Plus, masa saya buat latihan terdapatlah beberapa gangguan di rumah mak. Abang memang tak kacau saya. Dok jaga Nabila, tapi jiran-jiran rumah mak datang melawat nak tengok pengantin membuatkan semua tertanya-tanya mengapa saya dikelilingi buku di ruang tamu. Jenuh nak jawab soalan mereka...hehe..

Last..saya tawakal saja. Berdoa segalanya baik-baik saja esoknya.

Tapi tempat yang jarang saya lalui, sahih saya sesat larat. Yang kelakarnya, saya boleh lupa mana pintu masuk utama Universiti Malaya. Telefon member, dia kata dia tak tau. Adoiyaii.. Masa plak dah suntuk. Tinggal 10 minit untuk masuk dewan. Kompem pening nak cari tempat exam plak...nak cari parking lagi... :(

Saya berhenti tepi jalan. Berdoa agar jalan saya dipermudahkan. Saya tolak gear D, terus bawa kereta mengikut kata hati saya. Rupanya saya salah simpang! Dan saya nampak pintu gerbang UM. Alhamdulillah...

Kegembiraan saya belum berakhir. Jalan sesak ya amat. Semua berpusu-pusu masuk ke UM. Dalam hati saya..semua ni nak ambil exam ke? Makkkk aiiii...ramai gilerrrr...huhu...

Saya redah je. Selit-selit dan mata mencari papan tanda untuk ke dewan peperiksaan. Nasib baik nampak. Ikut je direction yang diberi..Tapi... parking!!! Penuh weiiii...Adoiiii...

Ada pak guard bantu saya untuk mencari parking. Last dia izinkan saya parking depan pintu dewan. Wah..ini sudah cukup bagus! Rezeki.. :) Cepat-cepat saya ambil buku exam dan bergegas masuk ke dewan.

Tengok sekali semua tempat dah penuh. Mata saya terpandang tempat duduk kosong di tepi pintu. Paling hujung dekat dengan dinding.  Apa lagi..cepat je melabuhkan punggung. Keluarkan pen dan pensel.. Tulis nama, no. kad pengenalan, giliran semua bagai kat kertas jawapan. Dah tak pandang kiri kanan dah!!

Alhamdulillah..dapat jawab soalan dengan baik untuk paper A dan B . Paper C paling saya takuti. Undang-Undang Umum. Sebab bila saya buat latihan soalan past year..memang tak boleh jawab. Sampai call mak mertua tanya tentang soalan warganegara. Sekali lagi saya give up!! Serius..tension weiii...

Soalan paper C hanya 2 jam. Memang tak cukup masa. Saya terkial-kial lagi menjawab bila pegawai peperiksaan suruh berhenti menjawab. Saya pandang belakang. Tengok beberapa orang masih tekun menjawab. Dan sah, pasti saya gagal paper C...huhu...

Saya menunggu keputusan dengan penuh debaran. Beberapa kali juga saya semak keputusan, namun JPA masih belum mengeluarkan keputusan peperiksaan KPSL saya. Last pagi semalam, saya mendapat panggilan telefon dari rakan saya yang berkhidmat di bahagian sumber manusia. Katanya result dah keluar.  Ya Allah..berdebar usah cakap lah.. Saya cuba bukak..tapi gagal. Katanya, maybe server busy sebab ramai yang buka website JPA untuk semak keputusan masing-masing.

Last saya semak guna SMS . Tapi tak faham pula bila ditulis Bhg A : L , Bhg B : L ,  Bhg C : L , Bhg D :  Bhg E :  Bhg F :

Saya ingat Bhg F : tu untuk keputusan kertas akhir saya.. Fail... Rupanya saya salah baca...Entah macamana tetiba saya boleh lihat keputusan saya melalui website. Kebetulan line ok kut. Tu pun sekejap je. Terus saya print dan tengok dengan mata kepala saya sendiri..

hehe..sengih panjang saya sepanjang hari..Macam tak caya pun ada...

Alhamdulillah.. Rezeki Nabila dan adiknya. Sekali ambil exam dah lulus..memang susah nak percaya. Sebab mati-mati saya ingat saya kandas di paper C..

So, dah apply SPA untuk jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27. Dan tak tahulah apa nasib saya selepas ini. Ada rezeki anak-anak, insyaAllah naik lah pangkat. Kalau tak, duduk jelah kat gred N17 yek..

26 comments:

SITI AISHAH IBRAHIM said...

alhamdulillah
tahniah sangat2 buat ibu nabila.bukan senang nak lulus exam tu.Syukur Ya Allah.

sitiebby said...

askum,

dh lulus N27, bestnya. sy pun sm masih keja n17 je, blm ada mood nk amik n27... kalu blh, nk minta jugak soalan pasy year, blh buat latih tubi sblm amik exam

Puteri Satu said...

akak tahun depan ingat nak ambik exam ni.. hik hik... sebab rasanya N17 kerja tak terbeban sangat.. takut N27 nanti kerjanya buat kita stress.. hahaha.. jangan ikut cara akak.. takut nak hadapi cabaran ahaks... apapun semoga murah rezeki kamu...

mama arra alisa said...

Sekalung tahniah buat Ina... betul tu rezeki Nabila dan adiknya lah tuh.... Bukan senang nak lulus semuanya pada kali pertama .... ada kawan yang mama kenal ambik paper 3 tu tak berapa kali tak lulus lulus.... samapai dah nak pencen ... Tahniah sekali lagi... walaupun punya banyak kekangan namun masih mampu menempa kejayaan.... mama suka ikut cerita nabila... memang cute je dia ni....

AIN NAZRI said...

alhamdulilah.,. tahniah sis.. semoga di permudahkan lah segalanya.. insyaAllah rezeki Nabila dan adik baby

m@m@yAyA said...

Insyalah ada rzki noina nti~
congratz yer sume lulus..
zura xsempat amik exam tue sb tgah sarat ke cuti bersalin time tue,xingat..~

Nie sume rezeki nabila ngn adik baby~

Rinna said...

Alhamdullillah.. rezeki..tuh.. Exam kat UM ker..napa tak call paksu ke maksu..tanya jalan.. adoiyai.. :)

ruzie said...

assalamualaikum

adik ina (adik kot kan nampak muda je....)
akak nak tanya ina tau tak kisah adik ahmad adam syukri yang mengalami masalah yg sama macam adik nabila iaitu hie....sekarang dia berusia 7 bulan tapi keadaannya semakin merosot.....harap ina boleh berhubung dengan ibunya nora untuk memberi semangat....ina boleh bukak facebook adam (ahmad adam syukri sn) untuk info....
sekian

Nur Fae said...

salam. tahniah lulus sekaligus mcm tu..pas ni boleh lah share past year questions tu ye! buat kebajikan mudah-mudahan berkat dan mudah dapat jawatan baru. Amin. email kat akak boleh? faiee11@yahoo.com.my. tq

I'm MR COOL said...

as salam. bole sy taw bagaimana cara tuk sy jawab soalan kpsl N27. tq

I'm MR COOL said...

test

Noina said...

mr.cool : cara nak jawab..mesti tulis "Merujuk kepada buku...bertajuk...fasal....muka surat.... " lepas tu salin je bulat2 dari buku..jangan ubah sikit pun ayat dalam buku tu..

Anonymous said...

as salam..,boleh share tip menjawab soalan paper C -undang2.harap dpt bantu.leh bg msg kt lie_aleeya@yahoo.com.tq.

muna said...

KPSL boleh bw buku2 jugak ker...
saya sdg mencari soklan thn 2012...
sape2 yg nk share boleh la email pd saya...nye_muna83@yahoo.com

♥premidharma♥ said...

Permohonan Exam KPSL N27 sudah dibuka....
Siapa yang nak kompilasi past year soalan + jawapan dari thn 1995-2012
(bah a,b & c) can pm / email me premidharma@yahoo.com

nora said...

salam noina
bleh emelkan koleksi soalan kpsl n27. saya nk amik exam 14/6/2013 nie. kt emel saya nora_zaraisyah@yahoo.com

Jenneper said...

Hai Kawan-kawan,boleh emelkan koleksi soalan kpsl n27. email saya jenneperann@gmail.com...terima kasih dengan perkongsian info dan tips2 yg memang membantu.

dsDanish said...

Assalamualaikum...
saya nak kompilasi past year soalan + jawapan dari thn 1995-2012
(bah a,b & c) can pm / email me dsdanish2008@gmail.com.esok exam...

Noina said...

Nampaknya ramai yang mintak saya soalan past year.. maaf tak dapat membantu sebab saya sedang bercuti menjaga anak selama setahun. So memang tak masuk office. Kalian boleh like page ini untuk dapatkan tips2 menjawab soalan.. Terima kasih sudi singgah di blog ini..

https://www.facebook.com/KPSLN27?fref=ts

azri zaibi said...

wah hebatla kak..tahniah..

♥ Izni ♥ said...
This comment has been removed by the author.
Princez Cinderella said...

Aslm.
nak tanya.cmne ye soalan time tu.ssh tk.ada kursus dlu tk sblm exam?saya exam tahun ni bulan Ogos.1st ambk tu nak tanya cara2 mjawab, soalan cm mana.tgk result hang waduh bestnya kalo i pun dapat cm tu.kalau ada petua2 jawab exam habaq na belnie82@hotmail.com

♥ Izni ♥ said...

ASSALAM akk
nk tnye
undang2 umum kta beli jilid yg kedua aje kan.
jilid pertame juz for N41 right?

Noina said...

Izni : tak silap macam beli jilid 2. aituh masa masuk dewan exam ingat dah salah beli buku.. takut gak. tapi jawab jelah mana yang ada. saya jawab lebih soalan supaya klu salah, pemeriksa boleh cari lagi jawapan yang betul lagi nak bantu kita utk lulus. tu teknik saya la masa jawab paper undang2 aituh..hehe..

Tyra dan Zami (Tyrazami) said...

Salam.. macamana? Skrg dpt x jawatan N27? If u dun mind, boleh x share soalan2 masa interview tu? huhuh.. saya pun Alhamdulillah.. dah pass.. cuma skrang tak tahu next step nak buat ape.. blur jap..

Zaidalifah Hussin said...

TAHNIAH AWAK... LULUS UNTUK EXAM NI...

KALAU AWAK ADE PANDUAN BOLEH SHARE DENGAN SAYA :)
zaida@mpsepang.gov.my


tahun 2015 sy nak ddk exam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...