12 November 2012

Si Jaundis yang degil !!

Hehe..memang degil pun..asik nak melekat kat Naufal je ek?!

Serius, stress tahap gaban dah daku neh. Melihatkan jaundis Naufal yang susah benar nak berlalu pergi. Hari Rabu lepas, bacaan 197. Jumaat buat pemeriksaan lagi.. 192. Aikk..turun sikit sangat.. Dan tadi darah naufal diambil lagi. Dan paling mengejutkan... 204.1. Terkejut beruk!!

Adoiyaiii.. kami laki bini garu kepala. Saya dan Abang termenung di dalam kereta mengenangkan result jaundis Naufal. Sakit hati usah cerita. Dan mulalah fikiran ni dok memikir-mikir apa yang telah saya makan sepanjang 2 hari lepas..

Agak stress lagi di situ. Dan akhirnya saya dimarahi oleh abang. Katanya usah diingat apa yang telah dimakan. Sebab semuanya tiada kaitan. Saya tahu Abang juga tertekan dengan keadaan Naufal. Dan last..air mata saya gugur lagi.... :(

Bila saya up status di facebook.. "Hati di duga lagi..sampai bila ianya akan berakhir naufal syg..? Tak lalu dah ibu nak hadap hari2..huhu.." banyak juga komen yang saya terima. Ada yang mencadangkan beberapa petua untuk diamalkan, namun kebanyakannya telah saya lakukan sejak hari pertama Naufal disahkan jaundis. Memanglah nurse dan doktor melarang melakukan perkara-perkara lain melainkan penyusuan yang kerap..namun bila dah bertegang urat dengan ayah sendiri buat saya terpaksa mengalah dan lakukan apa yang di suruh oleh ayah. Ayah pulak keluarkan statement "Anak ayah 5 orang..semuanya elok je minum susu kambing.." kata ayah bila sibuk saya menegakkan pendirian tentang susu ibu. Adoiyaiiii....

Penyusuan saya, setiap sejam ke dua jam sekali. Memang kerap. Naufal pula memang tak payah di kejut-kejut. Terus je bangun nak menyusu bila dah tiba masa hausnya. Tapi bila tahap jaundis tak turun, manalah hati tak stress..



Dan tadi, saya terpandang wall kak Azwana tentang kisah jaundis oleh Dr. Zubaidi. Terus saya share dan baca apa yang telah di tulis oleh Dr. Zubaidi. Ok..saya paste kan apa yang beliau tulis di sini..Klik pada tajuk di bawah yek..

Kekuningan pada bayi : Normal atau Bahaya 

Terima kasih pada Dr. Zubaidi tentang ilmu ini. Moga-moga Jaundis Naufal berlalu pergi dengan cepat.. Amin..

5 comments:

Ummu Khaulah said...

Assalamualaikum sis,
Selama ini saya jadi 'silent reader' sahaja di sini. Tapi hari ni terbaca post di atas, 'terkejut' saya :) Anak kita hampir sebaya, nama pun sama ;) Dan..baby saya pun jaundice juga..huhu..sampai kena rujuk GH. Sabar ya sis.. semoga baby cepat sembuh. Amin..

Ummu Khaulah

Mama Naveed said...

salam kenal kak.. ;)

Bila baca blog akak, terasa dekat sgt, mungkin sbb nabila sama usia nya dengan naveed dan naufal pula sama usia nya dengan nayeef.. ;) beza usia naufal dan nayeef cuma 3 hari rasanya ;)

Nayeef juga kena jaundis yg teruk,dan yg paling sy tak sanggup adlah bila tiap2 hari kena ambil darah,terbayang2 nayeef menjerit bila tumitnya dicucuk..

Ditempat sy berpantang(rumah mak) ada org yg pandai bertangkal budak kuning, dia mandikan untuk 3 hari berturut2, mahu percaya atau tak, tak tahulah nak ckp tp ikhtiar dan alhmdulillah dari bacaan tertinggi 17.00 kepada 09.26..

Lagi satu sy amalkan bg baby minum air anggur hijau, titikkan 3 4 titik je dlm mulut die, tak perlu lah byk.. Selamat berpantang kak.. Saya pun srupa akak, pantang macam org tak pantang asyik berulang ke hospital..

Dayana Bahar said...

ada petua orang tua berkenaan jaundis ni.. titikan sedikit air anggur hitam dalam mulut bayi.. bayi akan kerap berak.. kuning tu akan keluar bersama najisnya.. dulu, masa baru lepas bersalinkn hannah,. ada baby sebelah katil yang jaundisnya cukup tinggi.. Rasanya semasa dieyna bersalin tu, dia dah dua tiga warded.. Lastly, neneknya titikkan air dripada buah anggur hitam (jangan banyak sngt) secara sembunyi- sembunyi laa.. takut misi nampak.. lastly keesokkannya,, baby tu dah boleh discharge,, dengan izin Allah,,,, Cubalah mana tau berkesan...

Anonymous said...

Assalam...nie pengalaman saya....

Hari ke5 kelahiran baru nampak yg baby ada kuning..sbb saya brsalin czer,tuepn nurse perasan masa nk discharge...

tp xkena tahan n tuk puaskn hati,saya bwak pg klinik swasta tuk check..agk tnggi...

pastue trus ke kk tuk register baby..xsmpai satu jam dekat umah, nurse call suh anta baby kat bhgn kecemasan...

baby kena warded...malam pertama kena tnggal sbb xde katil tuk ibu...bsoknya baru ada katil masa saya datang tuk menyusukn baby...

7hari saya brkampung kat hospital...masa baby ambik darah,saya lari pg tandas...xnak dgr tangisan dia....bacaan turun naik...malam terakhir,pkul 3am cmtue...Doc kejut suh saya sndri yg bwak baby tuk ambik darah (slalu nurse yg ambik)....Ya Allah...sungguh saya xkuat....

tp Alhamdulillah....berkat ambik darah pkul 3am tue (slalu lepas subuh)...bacaan darah dh turun n terkawal...so dh bleh discharge....

tp masa nurse datang umah,masih ada lagi kuning...brulang alik lg ke kk tuk 2-3 hari ambik darah...hampir nk refer ke pakar, tp Doc decide tnggu smpai sbulan dn diberi penerangan yg Prolong Jaundice mngkin juga dsbbkan SUSU IBU....

xsanggup nk tengok baby asyik kena ambik darah smpai nek lebam2 kiri kanan tangan...saya STOPkan susu ibu tuk wat smentara...

tp tue ar ceteknya ilmu ttg penyusuan susu ibu masa tue...habis jek pantang Jaundis baby pn dah xder n yg sgt2 trKilan...Susu badan saya pn dah kering.

skang saya preg ank ke2..brharap sgt boleh fully BF nnti.....Insyaallah...Amin

jejaka penyu said...

salam perkenalan admin...blogwalking diblog sis ye kambing susu

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...