22 November 2012

Susu ibu..pilihan saya untuk Naufal tersayang

Sebenarnya, tahap pengetahuan saya mengenai susu ibu amat cetek sekali. Apatah lagi ketika Nabila lahir dulu, saya tidaklah bersungguh-sungguh seperti sekarang mahu breastfeed Nabila. Agaknya dah sampai seru kut bila Naufal lahir..hehe..

Sebelum bersalin haritu, saya ada order ini..

Medela Freestyle.. :)

Pada awalnya memang agak blur gak la nak pakai..sebab aksesorinya agak banyak (pada sayalah) dan gaya pemakaiannya ala-ala robot gitu..hehe..

Gambar minah salleh mana tah..amek kawww..hehe...Ala-ala gitu lah pemakaiannya.

1st day dapat, terus bukak kat office. Kebetulan kat office memang ada sorang pegawai saya, Kak Ida memang pengguna tegar freestyle ni. Jadinya, dialah sebagai pakar rujuk saya. Dan dia jugaklah yang menyarankan saya beli di mybreastpumpshop.com . Pakej yang ditawarkan agak menarik gak..hehe..

Kak Ida lah tolong tunjukkan cara nak gantung benda alah tuh..hehe. Berkali-kali saya buat kat rumah. Asik tak jadi je. Puas saya eksperimen macamana nak guna handsfree nya..Sebelum ni, saya naik fed up saya guna je tangan untuk pegang botolnya. Abis tu, payah sangat nak gantung..Asik meleleh je...huhu..

Bila dah pandai, mulalah eksyen..hehe..Sampai tertumpah susu tadi sebab sibuk nak tutup tingkap dek kerana hujan. Nasib baik sempat diselamatkan. 

Susu dalam masa pantang ni takdelah banyak sangat. Sekali pum adalah dalam 2-3 oz. Agaknya saya stress dan penat berulang alik ke klinik sebab jaundis Naufal. Saya cuba untuk pam dengan kerap dan minum banyak air masak. Disamping tu makan makanan yang boleh menambahkan susu badan..

Cumanya sekarang ni, saya keliru sama ada perlu untuk buat stok atau tidak. Sebab memandangkan saya tak bekerja selama setahun, mungkin ada baiknya saya bagi secara direct je. Tapi kalau takde stok susah gak. Kut kena tinggalkan budak kecik ni sebab nak bawak kakak dia ke terapi payah gak ek. Entahlah..

Boleh tak sesiapa bagi cadangan untuk saya pikirnya cara penyelesaiannya. Plus nak tau gak patut ke saya beli deep freezer? terima kasih atas cadangan..:)

4 comments:

m@m@yAyA said...

Ina,

zura da lm beli FS nie tp terperap lg sb msh guna yg medela electric tu~
psal stok tue,rasanya elkla ina wat stok ckit sb tkut ada hal emergency sng bla ada stok..
depp frezer plak tngok keadaan cmner,lau ina wat stok byk mmg berbaloi beli tp sb ina xkje setahun kan dn msti byk df jd xyahla bli dlu..
mgkin ina bole beli ms da start keje nti ms tue kn awat stok bebnayk~

zura alhamdulillah smp skrg msh lg fully bf tp xbli pun deep frizer..
tmbh plak ank zura skrg da xbpe suka mnum ebm dia lg prefer fresh so zura akn pam arini tuk stok esk~
tp stok yg sblm nie mmg bykla jdnya da slmt pun sedekahkan dkt biras lbeh 20btol~

selamat maju jaya dalam meneruskan bf..mmg best kan bla dpt bg ank susu yg terbaik..~

eray said...

tahniah for your new bundle of joy.

if rajin boleh dh start buat stok, n if ade deep frezer lebih bagus. sbb sah2 dh ade tempt yg khas utk simpan susu. sbb kdg2 simpan dh peti sejuk, scape x cukup.

tp ape2 terpulang pd masing2

nieda said...

tanya oendapat saya patut buat stok. Kena train baby guna botol, based on pengalaman saya. Anak first lambat kenalkn dgn botol, so mmg dia reject ninum susu guna botol, bila hantar taska dia mogok x nak botol. Sudahnya mak dia terpaksa benti keja. Just my opinion

ibuayu said...

good luck ina...semoga naufal dapat susu ibu sepenuhnya:-)

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...