01 February 2013

Bila jiwa berbagi dua...

Entry terakhir saya menceritakan saya telah pulang semula ke Rawang. Kononnya ingin berdikari dan mahu menguruskan Nabila dan Naufal secara sendirian. Namun, ianya tidaklah semudah yang disangkakan. Mempunyai anak tipikal dan istimewa membuatkan ianya menjadi satu cabaran berliku buat saya menguruskan kedua putera puteri saya.

Alah..orang lain elok je..siap anak berdedai lagi..takde masalah punnnnnn!!!!

Owh!! Lupa nak bagitau! Saya ni memang jenis tak sampai hati bila tengok anak-anak kecil menangis. Mulalah hati tak keruan dan tensi! TEKANAN YA AMAT ok!! Hati ni tak boleh melihat yang sorang melalak minta didukung dipegang dan sorang lagi cam dah terbiar takde mak ayah dah...huhu...

budak yang buat hati ibu tak keruan....

Sungguh! Hanya mampu bertahan selama 2 hari tanpa bantuan Abang. Laungan tangisannya bergema di segenap ruang yang ada. Malah mungkin sampai ke rumah jiran-jiran. Pantang saya baringkannya dan meninggalkannya sendirian. Pasti meraung!

Dan si kakaklah paling kesian. Hanya diam di sudut tepi memandang sepi. Berdiam diri melihat ibu kalut menyiapkan segala keperluan. Makan, minum, mandi, bermain, mengemas, membasuh dan sebagainya..Dan bila melihatkan keadaan ini, hati saya sayu. Dan mulalah juga teringat rumah mak. Sampai tercium-cium bau haruman rumah mak..Rinduuuuuuu

Serupa orang gila saya, akhirnya Isnin petang, saya mengambil keputusan untuk kembali semula ke Gombak. Atas keizinan Abang juga yang kesian melihat saya kelam kabut menguruskan anak-anak. Dan beg pakaian dikemaskan kembali, terus bergerak ke rumah mak.

Janji saya, saya akan kembali bila Abang bekerja shift malam. Kerana di waktu siangnya dia ada di rumah. Saya tak mahu rumah terabai seperti dulu. Abang juga perlu perhatian. Andai badan boleh dipisah tiga.... Mahu je pinjam kuasa 3 boboboi..hihi...

Dan hari ini, Nabila pula diserang selsema. Sewaktu menaip entry ini, dia di sebelah saya sedang bersin. Risau pula kalau-kalau Naufal berjangkit sama. Lama juga Nabila tak demam selsema. Last saya ingat sewaktu saya melahirkan Naufal dulu. Itu paling teruk. Dan kemudian langsung tiada. Sihat hendaknya. Hati saya tak keruan kembali. Terasa banyak kahak Nabila kali ini. Harapnya Naufal tak berjangkit sama...

Kata saya, Nabila dah jadi big sister. So, jangan kamok-kamok lagi yek. 

2 comments:

ibuayu said...

lama tak baca kisah nabila kamok2..semoga dia cepat sembuh ya..Takpe ina berkorban untuk yang terbaik..

ieda said...

kakak nabila bagi jelingan maut tu...awas kamu dik nopal...hihi

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...