11 June 2013

Masih susu ibu lagi...

Assalamualaikum...

Seronok betul dapat update guna laptop. Guna tablet memang tak puas nak mencoret cerita di sini..

Seperti tajuk di atas, Alhamdulillah..saya masih mengekalkan pemberian susu ibu pada Naufal. Bertuah sungguh Naufal kerana masih berpeluang merasai nikmat susu ibu. Siap direct feeding lagi.. :)

Yang tak bestnya Naufal memang reject botol susu. Agak fed up sebenarnya bilamana diberi melalui botol memang menjerit terpekik terlolong macam kena dera bila di sumbat puting plastik. Ramai gak pujuk saya suruh ajar Naufal dari awal..Saya dah cuba ok. Kalau tak cuba tu lain cerita lah kan. Botol usah cakap la. Macam-macam botol dan beli. Sekarang ni, nak try botol biasa kakak dia je. Bila bagi air kosong, siap pegang sendiri botol tu. Kalau sumbat susu tak tau lah dia telan ke tak.

Bak kata mak, ada ibu memang ngada-ngada. Sok ibu dah keje, bila dah haus, nak tak nak dia kena minum gak..hihi...

Susu yang saya kumpul dari start pantang sehinggalah Naufal berusia 3 bulan...

Sedih bila susu ni tak guna langsung. Luak pun hanya 4-5 botol je. Sebabnya kes tak mau minum botol lah. Saya masih lagi menyimpan susu-susu ini. Sayang betul nak buang. Ada di antaranya dah expired pun. 2 kali juga deep freezer saya off dek kerana terputus bekalan elektrik di rumah. Dan kebetulan juga kami tiada di rumah untuk 2-3 hari. Sudahnya hampir 20 botol jugaklah buang begitu saja kerana rosak.

Bila pam Madela saya ada masalah bulan Februari lepas, terus saya dah malas nak mengepam susu. Dan mulalah Naufal hanya direct feeding pula. Dan kerana itu jugalah menjadikan Naufal tolak 100% botol. So, pada ibu-ibu yang baru nak jadik ibu dan berhasrat nak beri susu ibu, jangan buat cam saya ek..hihi.. Payah nak naik keje sok!! 

Sekarang, pam Madela saya dah kembali ok semula. Tapi tak terkejar masa rutin mengepam. Kat rumah memang tak sempat dik nonnnn!! Terkejar-kejar menguruskan budak berdua ni. Masak, mandikan mereka, bagi makan. Kalau salah sorang dah pandai makan sendiri takpe, ni dua-dua kena suap. Memang pening la si ibu. Mau dibelah saja badan ini..hihi.. Tu yang kadang-kadang jam 9 malam, saya dan lelap bersama Naufal. Kakak Nabila macam biasalah.. pukul 11 baru nak tido. Tapi kakak Nabila dah tak kisah dah. Tak perlu dodoi-dodoi. Dia rasa ngantuk je, terus tidur. Janji pampers ditukar, susu dah diberi. Lelap la mata lepas tu. Nasib baikkkkk...fuh fuh fuh....

Tadi try pam balik.. Tgk amik kauuuuu!! Nak kosongkan breast, susu sampai 7oz skali pam. Selalu tak banyak pun. Ni kes Naufal tak minum sangat, pastu reflect susu sepanjang sesi mengepam terasa. Terutama sebelah kanan. Maka nya, hasil yang keluar pun melimpah ruah. hihi....

Tetiba plak pam kenapa? Kata bagi direct feeding...

Esok (maksud saya arini..) kena gi pejabat pulak. Ada masalah teknikal dalam sistem yang terpaksa saya turun untuk tengok. Maka malam-malam gini memang elok sangat la mengepam untuk stok esok.. :)

Ramai tanya saya bagi susu apa untuk Naufal. Ingat saya bagi susu lembu..sebab badan semangat ya amat! Memang hantap badan pakcik kecik tu.. Dukung naik tangga rumah mak ni memang saya surrender. Penat seh..!! Termengah-mengah makcik ni.. Dah la badan naik balik berkilo-kilo. Angkat pulak si tembam tu naik tingkat 4. Mau terbelahak bila sampai atas... hahahaha...

Dengan bangganya saya masih mengekalkan susu paling berkhasiat di dunia.. SUSU IBU.. Maka, sesiapa yang baru melahirkan atau bakal melahirkan, pasanglah niat untuk breastfeed anak. Sayang tau tak bagi susu ibu. Naufal memang jarang sakit *so far alhamdulillah* yang teruk-teruk. Memang ada demam sekali dua..tapi, demamnya takdelah membawa sampai teruk terlantar sampai tak lalu nak bangun. Lagipun memang dah niat saya untuk menyusukan Nabila dan Naufal selama yang boleh. Cuma kakak tak bernasib baik hanya sempat 3 bulan sahaja. Ilmu penyusuan susu ibu pun sangatlah cetek ketika itu. Dan dapat saja Naufal, saya bertekad. Tu yang sampai ambil unpaid leave semata-mata mahu Naufal dapat yang terbaik dari saya. Alhamdulillah...



Bila tengok telatah Naufal serasa berbaloi saya bercuti selama setahun membesarkannya. Progress semuanya berlaku di depan mata. Alhamdulillah.. Kakak juga nampak bertambah sihat sepanjang dibawah jagaan saya. Makin banyak makan si kakak. Berselera. Alhamdulillah..

Dua hati pengarang jantung ibu..

4 comments:

kakyong said...


salam,

lama tak jengah ke mari..
nabila sudah berteman rupanya..

:)

Noina said...

Alhamdulillah kak,adiknya dqh berusia 8 bln :)

Rizziela said...

Noina masih bercuti lagi ker

Noina said...

haah.. cuti lagi.. bulan 10 masuk keje balik..

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...