18 October 2013

Pemeriksaan gigi untuk kanak-kanak Cerebral Palsy

Assalamualaikum..

Hari ini saya ke Hospital Sungai Buloh. Sendirian bersama Nabila. Tiada adik Naufal, tiada Ayah Nabila Naufal . Menemani Nabila untuk pemeriksaan giginya..

Temujanji berlangsung jam 10 pagi. Hanya jam 10.30 pagi, baru kaki saya melangkah ke ruang parkir hospital. Kerana parkir yang penuh sarat dengan kenderaan. Sempat lagi saya berkata pada kakak nabila untuk berdoa agar mudah mendapatkan parkir. Hanya beberapa minit selepas ini, rezeki kami, dapat juga meletakkan kereta di ruangan petaknya.

Agak laju juga berjalan dek nak mengelak panas matahari jam 10 pagi. Terik. Nabila pula di dalam stroller saya tolak agak laju. Dan nampak la kelam kabut di situ. Sampai sahaja di tempat teduh, sempat seorang pakcik menegur kami.

 " Anak demam ke?"

" Tak lah pakcik, nak bawak gi check up gigi"

"owhhhh..."

Sempat lagi berborak walaupun tangan dok tercari-cari kad temujanji Nabila di dalam beg.

Datang seorang lagi pakcik. Barangkali kawan pakcik pertama tadi.

" Anak boleh makan?"

"Alhamdulillah, boleh pakcik. Tapi yang lembut-lembut jelah"

" owh.. Pakcik ada anak macam ni. tapi pakai butang kat perut...baguslah anak boleh makan guna mulut.."

Alahai... sedihnya bila pakcik tu cakap gitu tentang anak dia..

" Dulu pernah gak doktor suruh anak saya pakai..tapi saya tak nak sebab saya tengok dia boleh makan guna mulut lagi.."

"Pakcik rasa baik makan tebuk perut dari masuk guna tiub.. Takut kena jangkitan paru-paru... "

Saya hanya mengangguk sahaja tanda setuju. Dan terus meminta diri untuk segera ke tingkat 2, klinik gigi kanak-kanak.

Tak sampai 5 minit, giliran Nabila di panggil Saya tahu sebab tak ramai pun patient untuk pemeriksaan gigi. Masuk sahaja ke surgeri 1, doktor yang biasa dengan Nabila. dan juga ada seorang doktor baru. Doktor baru yang banyak melakukan pembersihan gigi dan tampalan untuk Nabila.

Keadaan Nabila ketika itu? Meraung gak la marah bila orang pegang kepala dia. Dan mungkin tak selesa bila doktor cuba mengorek sisa makanan yang terlekat di dalam giginya yang dah berlubang sedikit. Saya melihat proses tampalan dari mula hingga akhir. Nampak macam ngeri tapi saya kuatkan semangat. Sebab nak gigi anak ibu pulih sepenuhnya...

Pada saya pemeriksaan gigi untuk kanak-kanak Cerebral palsy memang penting. Tambah pula kes macam Nabila. Suka sangat lagakan gigi. Berbunyik-bunyik ngilu dibuatnya. Kata speech therapist Nabila, rahangnya ketat, sebab tu dia buat gitu.. Tapi memang tak elok. So kalau nampak atau dengar anak buat gitu, hentikanlah ek..

Ada yang bertanya cara bagaimana saya mendapatkan temujanji dengan peads dental. Pernah temujanji bersama doktor pediatrik, saya bertanyakan tentang masalah gigi.. Dan jawapan memang kena rujuk doktor gigi dan barulah doctor akan decide rawatan yang sesuai anak,,

ok, sampai sini je.. mengantuk nak tido..huhu.. ok, daaa... :)

kakak Bella tengah marah dan nak cool.. huhu...

14 October 2013

Antara Kakak Nabila dan Adik Naufal..

Assalamualaikum...

Esok Raya Haji kan? Saya bekerja pada hari ini. Sayang nak cuti sebab nak simpan cuti andai ada emergency lebih-lebih lagi untuk anak dara saya Nabila.. Tak boleh la nak amik cuti sembarangan. Mana yang rasa boleh kerja, saya kerja.

Sudah hampir 2 bulan rutin saya berubah sejak kembali bertugas. Tuntutan masa di hujung minggu bersama anak-anak saya peruntukkan untuk mereka memandangkan ibu mereka dah sibuk bekerja semula. Tak mahu mereka rasa ibu 'sudah hilang dari mata' makanya saya membahagikan masa Sabtu dan Ahad untuk kakak Nabila dan adik Naufal.

Sabtu, saya dan Nabila akan ke Kota Damansara untuk sesi fisioterapinya. Saya tekad, saya mahu lakukannya sama seperti saya membawa Naufal ke sesi kelas playgroupnya. TIDAK MAHU PONTENG UNTUK SESI TERAPI KAKAK NABILA. Kesian kakak, lama benar tinggal terapi. Buat pun seadanya. Makanya, kali ini saya cuba sedaya upaya melaksanakan tanggungjawab tersebut. Nak keluar waktu bekerja memang payah. So, ambil masa hari Sabtu untuk sesi terapinya. Dan mungkin boleh berulang ke rumah Mak Ija untuk sesi stimulatherapy nya. Moga saya diberi kekuatan dan kesihatan untuk melaksanakannya. Aamiin..



Mesti ramai terkejut tengok gambar Nabila yang kurus meleding tak pakai baju ni kan? Ya, Nabila memang dah kurus. Sangat kurus. Bila dipotong rambut pendek, lagi menampakkan dirinya yang kurus dan berkepala kecil. Saya sedar keadaan dirinya itu.

Kuantiti makan sepatutnya lebih lagi, namun dek kerana masalah menelan dan bukan semua makanan Nabila boleh makan, membuatkan tubuhnya kurus begitu :(

Apapun, ibu harap Nabila terus tetap sihat. Walaupun aritu Nabila buat semua orang panik.. tapi ibu yakin anak ibu baik-baik sahaja. Kes panik tu sebenarnya Nabila muntah dan pucat secara tiba-tiba. Menurut speech therapist Nabila, kemungkinan dia kekurangan oksigen ketika itu. Dan jika terlewat mungkin akan membahayakan dirinya. Pelik jugak kenapa tiba-tiba oksigen boleh drop? hurmmmm.....

Dan untuk adik Naufal, hari ahad adalah hari main-main dia. Setiap Ahad, saya akan membawanya ke Puchong untuk sesi playgroup nya. Dan Alhamdulillah, Naufal dah mula serasi dengan keadaan di kelasnya. Tiada lagi tangisan, tiada lagi ketakutan. Bak saya tulis dalam status saya baru-baru ini...

Hampir 6 bln Naufal di GBOB. Kenangan bila dia nangis, takut dengan parachute,nangis masa masuk tunnel, main bubbles, nyanyi lagu good morning dan skidamarink ( fav song dia) , buat hanging, exercise dan faham sikit-sikit sign language yang teacher watie ajar. Alhamdulillah, banyak info saya dapat melalui class ini. Tak lama je lagi Naufal dah nak naik level 3 plak. Niat nak teruskan lagi sbb sangat berbaloi dengan apa yang saya dpt dlm class ini. Now, Naufal antara yang terbesar dlm kelas dia sbb org dah nak setahun kan. Hehe.. Masa ni dia first time masuk kelas. Tengok la kawan dia semua besar2. Dah boleh duduk.. Dia kecik je lagi baru 5 bln masa ni. Biarlah jauh kat puchong nun kelas dia, ibu gagahkan gak dtg setiap weekend abiskan masa ke kelas dia. Alhamdulillah, dari kelas ni dia dpt byk input dan output pun boleh tahan gak keluarnya.. Hehe.. Ibu pun dpt byk idea untuk aktiviti dia.. alhamdulillah.. * mood syukur naufal dah boleh melangkah berjalan dengan baik sebelum usia setahun :)*

 Budak debab ke sekolah... Muka macam steady je kan..hihi...Tapi bila sampai melaung tak ingat!! Now, dia budak paling baik dalam kelas. Apa yang teacher buat semua dia buat. Berminat betul dengan mimik muka Teacher Watie..hihi...

 Dan sekarang...tengoklah mukanya nan cheeky ituh.. Muka banyak akal. Main handbag la, jalan sana sini la, panjat kerusi nenek la.. Adoiyaiii pening ibu dibuatnya.. Ada sekali tu siap jilat lesung batu.. adoiii anakkkk!!

Sejak dah dapat kaki ni, makin panjang la langkahnya. Happy bila untuk pertama kalinya saya melihatnya melangkah sendiri. Alhamdulillah. Naufal mula melangkah ketika berusia 10 bulan dan mula tegap berjalan ketika berusia 11 bulan 2 minggu. Satu pencapaian yang agak baik jika dibandingkan dengan ibu masa kecik-kecik dulu berjalan masa umur 1 tahun 3 bulan... muahahaha...

Apapun, hari hujung minggu bertambah-tambah ibu sibuk melayan kedua putera puteri ni. Takpelah, untuk kebaikan mereka juga. Untuk Ayah Naufal dan Nabila, kejenya carik duit untuk anak-anak ni..hihi... 

Ok, sampai sini saja.. Selamat Hari Raya AidilAdha untuk semua. Jemput la datang rumah beraya kat Gombak.. Mak kata nak masak soto ayam, kuah lodeh, kuah kacang, rendang...yummmmy sedapnya!! Tak sabar nak makan esok..hihi.. Ok.. Babaiiii!!!

04 October 2013

Cerebral Palsy Day..

Assalamualaikum..

2hb Oktober merupakan hari Cerebral Palsy. Sejak 2-3 hari sebelum tu saya sibuk menghadiri majlis Hari Cerebral Palsy anjuran kumpulan sokongan MyCP dan kemudiannya sibuk buat awareness untuk group sokongan Super Angels .

Ramai yang tak tahu apa itu Cerebral Palsy. Memang saya salute inisiatif kedua-dua group ini menyebarkan maklumat mengenai Cerebral Palsy. Jika dulu pesakit Cerebral Palsy macam Nabila ni tak banyak sangat, but now bila kami dikumpulkan dalam kedua-dua group ini, rupanya ramai senasib Nabila.

Masa hari Cerebral Palsy anjuran MyCP tu memang banyak tetamu yang saya jumpa. Dan bila tetamu jemputan memberi speech, air mata saya bergenang. Mereka adalah pesakit Cerebral Palsy yang telah berjaya dalam hidup. Lagi bergenang air mata saya bila mereka menceritakan kisah hidup mereka semasa kecil. Serba payah jika nak dibandingkan dengan zaman sekarang. Kiranya Nabila beruntung sebab dah ada macam-macam sekarang ni...

Dan tak lupa juga, dapat jumpa rakan-rakan senasib. Memang tak habis-habis berboraknya sampai Incik Zul dok menjeling suh ibu berhenti bercakap.. hehe.. Boleh plak berborak nak balik tertinggal handbag pulak... Hurmm..nampak nau ibu excited!! hihi

Sekeping gambar pun tak ambik, makanya saya pinjam gambar-gambar dari wall MyCP untuk tatapan semua...pinjam ek admin..

Antara tetamu yang hadir mendengar ceramah..saya yang baju pink ituh...

En. Hamdan sedang berucap. Barisan speaker yang amat saya kagumi...

Perasmian bangunan Greatlife Physiotherapy Bangi

Tetamu sedang melihat video sempena kempen kesedaran MyCP.

Dan pada 2 Oktober, sebagai tanda sokongan saya pada Nabila, saya dok kalut pagi-pagi amik gambar dengan dia..

Ibu dan kakak Bella
Baju hijau tanda sokongan..

Penuh wall dengan ucapan Selamat hari Cerebral Palsy. Siap ada video kempen kesedaran MyCP lagi dalam wall saya..

Apapun, inilah keindahan yang saya cipta bersama syurag hati saya, Yasmin Nabilah. Kakak, kalau kakak takde mesti ibu tak rasa semua pengalaman ini.. terima kasih sayang kerana berikan ibu pengalaman yang amat berharga ini... 

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...