14 October 2013

Antara Kakak Nabila dan Adik Naufal..

Assalamualaikum...

Esok Raya Haji kan? Saya bekerja pada hari ini. Sayang nak cuti sebab nak simpan cuti andai ada emergency lebih-lebih lagi untuk anak dara saya Nabila.. Tak boleh la nak amik cuti sembarangan. Mana yang rasa boleh kerja, saya kerja.

Sudah hampir 2 bulan rutin saya berubah sejak kembali bertugas. Tuntutan masa di hujung minggu bersama anak-anak saya peruntukkan untuk mereka memandangkan ibu mereka dah sibuk bekerja semula. Tak mahu mereka rasa ibu 'sudah hilang dari mata' makanya saya membahagikan masa Sabtu dan Ahad untuk kakak Nabila dan adik Naufal.

Sabtu, saya dan Nabila akan ke Kota Damansara untuk sesi fisioterapinya. Saya tekad, saya mahu lakukannya sama seperti saya membawa Naufal ke sesi kelas playgroupnya. TIDAK MAHU PONTENG UNTUK SESI TERAPI KAKAK NABILA. Kesian kakak, lama benar tinggal terapi. Buat pun seadanya. Makanya, kali ini saya cuba sedaya upaya melaksanakan tanggungjawab tersebut. Nak keluar waktu bekerja memang payah. So, ambil masa hari Sabtu untuk sesi terapinya. Dan mungkin boleh berulang ke rumah Mak Ija untuk sesi stimulatherapy nya. Moga saya diberi kekuatan dan kesihatan untuk melaksanakannya. Aamiin..



Mesti ramai terkejut tengok gambar Nabila yang kurus meleding tak pakai baju ni kan? Ya, Nabila memang dah kurus. Sangat kurus. Bila dipotong rambut pendek, lagi menampakkan dirinya yang kurus dan berkepala kecil. Saya sedar keadaan dirinya itu.

Kuantiti makan sepatutnya lebih lagi, namun dek kerana masalah menelan dan bukan semua makanan Nabila boleh makan, membuatkan tubuhnya kurus begitu :(

Apapun, ibu harap Nabila terus tetap sihat. Walaupun aritu Nabila buat semua orang panik.. tapi ibu yakin anak ibu baik-baik sahaja. Kes panik tu sebenarnya Nabila muntah dan pucat secara tiba-tiba. Menurut speech therapist Nabila, kemungkinan dia kekurangan oksigen ketika itu. Dan jika terlewat mungkin akan membahayakan dirinya. Pelik jugak kenapa tiba-tiba oksigen boleh drop? hurmmmm.....

Dan untuk adik Naufal, hari ahad adalah hari main-main dia. Setiap Ahad, saya akan membawanya ke Puchong untuk sesi playgroup nya. Dan Alhamdulillah, Naufal dah mula serasi dengan keadaan di kelasnya. Tiada lagi tangisan, tiada lagi ketakutan. Bak saya tulis dalam status saya baru-baru ini...

Hampir 6 bln Naufal di GBOB. Kenangan bila dia nangis, takut dengan parachute,nangis masa masuk tunnel, main bubbles, nyanyi lagu good morning dan skidamarink ( fav song dia) , buat hanging, exercise dan faham sikit-sikit sign language yang teacher watie ajar. Alhamdulillah, banyak info saya dapat melalui class ini. Tak lama je lagi Naufal dah nak naik level 3 plak. Niat nak teruskan lagi sbb sangat berbaloi dengan apa yang saya dpt dlm class ini. Now, Naufal antara yang terbesar dlm kelas dia sbb org dah nak setahun kan. Hehe.. Masa ni dia first time masuk kelas. Tengok la kawan dia semua besar2. Dah boleh duduk.. Dia kecik je lagi baru 5 bln masa ni. Biarlah jauh kat puchong nun kelas dia, ibu gagahkan gak dtg setiap weekend abiskan masa ke kelas dia. Alhamdulillah, dari kelas ni dia dpt byk input dan output pun boleh tahan gak keluarnya.. Hehe.. Ibu pun dpt byk idea untuk aktiviti dia.. alhamdulillah.. * mood syukur naufal dah boleh melangkah berjalan dengan baik sebelum usia setahun :)*

 Budak debab ke sekolah... Muka macam steady je kan..hihi...Tapi bila sampai melaung tak ingat!! Now, dia budak paling baik dalam kelas. Apa yang teacher buat semua dia buat. Berminat betul dengan mimik muka Teacher Watie..hihi...

 Dan sekarang...tengoklah mukanya nan cheeky ituh.. Muka banyak akal. Main handbag la, jalan sana sini la, panjat kerusi nenek la.. Adoiyaiii pening ibu dibuatnya.. Ada sekali tu siap jilat lesung batu.. adoiii anakkkk!!

Sejak dah dapat kaki ni, makin panjang la langkahnya. Happy bila untuk pertama kalinya saya melihatnya melangkah sendiri. Alhamdulillah. Naufal mula melangkah ketika berusia 10 bulan dan mula tegap berjalan ketika berusia 11 bulan 2 minggu. Satu pencapaian yang agak baik jika dibandingkan dengan ibu masa kecik-kecik dulu berjalan masa umur 1 tahun 3 bulan... muahahaha...

Apapun, hari hujung minggu bertambah-tambah ibu sibuk melayan kedua putera puteri ni. Takpelah, untuk kebaikan mereka juga. Untuk Ayah Naufal dan Nabila, kejenya carik duit untuk anak-anak ni..hihi... 

Ok, sampai sini saja.. Selamat Hari Raya AidilAdha untuk semua. Jemput la datang rumah beraya kat Gombak.. Mak kata nak masak soto ayam, kuah lodeh, kuah kacang, rendang...yummmmy sedapnya!! Tak sabar nak makan esok..hihi.. Ok.. Babaiiii!!!

3 comments:

Yati said...

Assalamualaikum,saya juga punya anak ceberal palsy mild. Saya ingin share sikit,rajin2 buat senaman utk mereka supaya urat mereka tidak terlalu menegang dan pergerakkan mereka lebih baik.

Anonymous said...

salam... saya ingin membantu... pelapik kesihatan BVSM...
alhamdulilah ramai yg guna bvsm nie nampak perubahan positif.
salah seorang pengguna bvsm yg mengidap celebral palsy berjya &
nampak perubahan. dari tak mampu berdiri skang dh mampu berdiri...
bleh emel saya nora_zaraisyah@yahoo.com @
fb wanoraisyah...

Anonymous said...

sayu lihat wajah anak akk..moga akak tabah.. :)

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...