24 September 2013

Kakak Nabila dan Hidrotherapy...

Assalamualaikum..

Hujung minggu yang agak sibuk sebenarnya. Dan saya cuba luangkan masa untuk mencoret disini agar entry ini tak lapuk.

Alhamdulillah, rezeki Nabila lagi. Saya berpeluang membawa Nabila ke Greatlife Bangi untuk sesi hidrotherapy nya. Mungkin ada yang belum pernah mendengar tempat ini. Actually, tempat ini dah ada beberapa cawangan baru termasuk di Kota Damansara dan Shah Alam. Nabila pernah ke Kota Damansara dan dia bersama physiotherapist di sana, iaitu Miza. Cumanya di Kota Damansara tiada hidroterapi. Makanya, saya terpaksa mencari alternatif lain untuk teruskan sesi ini.

Jika dulu di IMC, hampir setiap minggu Nabila akan ada sesi hidroterapi di sekolah. Cumanya sejak Nabila berhenti dari IMC, saya tidak lagi melalukan rutin bermain air bersamanya. Ya, disebabkan saya mengandung dan melahirkan Naufal, makanya sesi hidroterapi Nabila terhenti...

So far Alhamdulillah, di Greatlife Physiotherapy Bangi nampak tempatnya mudah untuk dicari. Luas dan mempunyai 3 tingkat. Dan kolam yang sangat besarrrrrrrr!!!

Gambar atas : Nabila ready dengan swimming suits nak masuk kolam...
Gambar bawah : Sesi hidroterapi sedang berlangsung. Kakak NANGISSSS!! sebab dah lama tak berendam + kolam sejuk sikit..hehe...

Apapun, saya sedang cuba untuk arrange balik jadual aktiviti Nabila. Cuma saya sedang mempertimbangkan untuk mencari dana atau duit lebih untuk menampung perbelanjaan Nabila. Terapi nya bukan murah. Dan saya terpaksa lakukannya setiap minggu bagi memastikan tubuh Nabila mendapat rawatan sewajarnya. 

Saya risaukan ini..

Kaki kakak susah nak dibengkokkan... :(

Jika ada yang mengikuti page Nabila di dalam facebook iaitu https://www.facebook.com/KasihkuBuatNabila , saya ada luahkan tentang kaki Nabila beberapa hari lepas...

"Lama tak update tentang Yasmin Nabilah kan. Actually saya mmg tgh bimbangkan ttg dirinya. Kurang fisioterapi buat kakinya kembali kejang keras. Nak bengkok untuk bersila pun agak payah. Saya tahu sendi sudah mulai ketat. Harap sangat dapat lakukan rutin dulu, lakukan fisioterapi sekerap mungkin. Skrg Nabila pun tak gi sekolah dah. Maka, sesi terapi setiap hari pun dah takde. Kalaulah ibu kaya, leh upah fisiotherapist dtg rumah lakukan sedikit exercise utk kakak. Ibu dah tak boleh nak keluar waktu opis macam dulu nak.. Sedih bila pikir semua ni.. Moga Allah sentiasa permudahkan jalan ibu utk kamu sayang..


Luahan hati saya seorang ibu. Mana tak gusar melihat kakinya kini semakin sukar untuk dibengkokkan. Bukan kerana saya sengaja tidak membawa Nabila ke tempat terapi.. semuanya kerana DUIT !!  Saya bukan nak minta simpati pada kalian yang membaca coretan ini, cuma mahukan jadikan tempat ini sebagai tempat saya meluah rasa tentang keadaan negara ini yang serba susah untuk mencari wang untuk menampung perbelanjaan menjaga anak istimewa. Ya, cakap saya ini bukan omongan kosong. HANYA MEREKA YANG SEKASUT DAN SEDANG MENGALAMINYA SAHAJA MENGETAHUI PERIT JERIH KEHIDUPAN KAMI LALUI. 

Saya tetap bersyukur Nabila diberi peluang untuk mengikuti kelas terapi berbanding rakan-rakan saya yang duduk di luar bandar. Cuma saya berharap peluang ini akan datang lebih lagi. Anak istimewa juga manusia yang perlukan perhatian dan jagaan yang baik. Agar mereka terus diberikan kesihatan yang baik, dan siapa tahu mungkin satu hari nanti, anak-anak ini berpeluang untuk menjadi anak yang mampu berdikari. LEBIH BERDIKARI DARI ANAK TIPIKAL DI LUAR SANA....

Pada yang ingin mencuba hidroterapi dan terapi-terapi lain, bolehlah ke tempat ini dan setkan appt sebelum datang ek...

Greatlife Physiotherapy Centre
No 61G JALAN KAJANG IMPIAN 1/11, TAMAN KAJANG IMPIAN, 43000 BANDAR BARU BANGI, SELANGOR..seksyen 7


Call dulu sebelum nak datang ek.. Puan Fazilah 017-3985214 atau hotline mereka 017-2997966 . Boleh je cakap tau tempat ni dari blog Bella.. kompem kak Fazilah ni kenal..hehe...




3 comments:

Anonymous said...

subhanallah..moga Allah limpahkan rezeki berlipat ganda pada klaian sekeluarga..sedih bc n3 ni....

Norliza J said...

Assalamualaikum..selepas membaca coretan puan. Tidakkah puan menjalani pemulihan carakerja untuk splinting dan kognitive.. Puan boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut mengenai rawatan tersebut.. 0129153203. Liza

Anonymous said...

Assalamualaikum.. Selepas mbaca coretan puan diatas. Tidakkah puan mnjalani pemulihan carakerja untuk splinting dan kognitive.. Puan boleh hubungi saya untuk keterangan lnjut.. 0129153203 liza

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...