27 November 2013

Betapa comelnya kamu....!!!

Assalamualaikum..






Sungguh saya tersentuh melihat gambar ini. Di pagi suatu hari, Ayah Nabila menghantar gambar ini menerusi BBM.... dan hati saya sebak....

Betapa manisnya wajah puteri ini.. Dan bersamanya ketika itu kawan sejati, Alisya Qaireen.. Ya Allah, melihatkan wajahnya yang tersenyum membuatkan ibu rasa rindu sewaktu Nabila kecil-kecil dulu..

Jika saya belek-belek gambar lamanya pasti segala memori bersamanya datang kembali. Bagaimana saya menjaganya, menyusukannya, memandikannya.. malah bau badannya juga saya ingati..

Andai Nabila diberikan kesihatan yang baik.. Mungkin saya rasa seperti sekejap benar masa berlalu. Sehingga kini Nabila masih seperti bayi. Lagaknya seperti bayi berumur 4 bulan. Takpelah, janji Nabila tetap bersama saya...




Puteri hati saya....

Moga kakak terus diberikan kesihatan yang baik. Wajahnya ceria 2-3 hari ni membuatkan ibu rasa tenang sekali.

Alhamdulillah.. mungkin berkat sesi terapi yang konsisten sejak kebelakangan ini.. Moga ibu sentiasa dimurahkan rezeki untuk membawa kakak ke tempat terapi lagi.. Aamiin...

17 November 2013

Naufal @ Level 3 Genius Baby On Board

Assalamualaikum...

Maaf la yek..lama tak menjengah. Anak-anak sihat Alhamdulillah. Ada yang merindui kakak Nabila ke.. Jap tepek pic kakak Nabila jap...

Gambar masa check up mata minggu lepas. Progress still sama macam tahun-tahun sudah..huhu....

Ok, cerita kakak nanti saya bukak entry lain. Ni cerita tentang Adik Naufal.

Dah hampir sebulan jugak la Naufal naik ke level 3 di GBOB (Genius Baby On Board) . Masih ingat kan kelas playgroup Naufal itu? Alhamdulillah, saya masih meneruskan kelas tersebut memandangkan ianya sangat bermanfaat buat Naufal. Setiap minggu memang saya akan membawa Naufal ke Puchong untuk menghadiri kelas tersebut. So pada ibu bapa yang nak mencuba boleh la try untuk anak-anak attend class ni. Memang mula-mula anak akan melalak.. Macam Naufal dulu.. tapi bila dah lama-lama biasa (sebab dah start since Naufal umur 5 bulan lagi masa tu) so, dia tak kisah sgt dah. Cuma ada beberapa activity yang dia takut nak buat dia akan nangis. Tapi semua tu berlakon je. Ibu tak percaya akal si Naufal nehhh..hihi...

Apapun, layankan saja gambar pakcik kecik ni.. Gambar banyak tapi si ayah Naufal ni tah hape-hape tah amik gambar. Abis semua goyang-goyang.. Marah ibu tgk gambar adik jadik gini..huhu...

Teacher Watie dengan Incik Elmo.. Demo kat anak-anak nak menari lepas ni.. Nampak tak Naufal ngan ibu..? Ala ibu pakai tudung purple tuhhh....

Naufal naik dengan aweks!! Piwwwiiittt... Kemain lagi anak bujang aku nih..hahaha.. Muka tu mula-mula nangis.. Bila dah lama-lama ibu pandang dia dalam bahasa isyarat "It's oklah dik..takde mendalah..tak jatuh pun.." terus paham pakcik kecik ni. Hahahaha... 

Aktivity ni bagus untuk balancing. Jangan tak caya Naufal dulu menangis bila duduk kat parachute yang mak-mak tarik sambil nyanyi lagi "Pop! goes the weasel" tu. Dia memang tak suka betul bila tiba time kena duduk atas parachute tu. Tapi, sekali lagi ibu pujuk dia dan ckp takde apa la duduk kat situ.. tak jatuh pun.. (dengan erti kata lain kena confident kan dia) barulah dia mau duduk atas tu..hahahaha...


Lepas main tarik-tarik, Teacher Watie suh masuk dalam terowong pulakkk.. Tengok la muka dia.. Ibu jenuh la tolak bontot budak kecik ni. Tak mau merangkak dia dalam tu. Ingat masa kelas level 2 dulu.. Siap menangis sambil duduk kat dalam terowong tu. Adoiiii anakkkkk!! 

Ibu tak puehhh ati.. Buat sekali lagi. Payah nau nak merangkak dalam tu.. actually activity ni sangat bagus tau. Nak bina self-confident pun iya gak ni. Bukan mudah baby nak merangkak masuk dalam terowong sebab maybe dorang takut duduk dalam tu sebenarnya. So kalau nak buat aktiviti ni kat rumah pun bagus..

Last, still tak nak merangkak gak, ibu umpan dengan handphone ayah dia.. memang suka nau main hp ayah. Last merangkak sendiri keluar dari terowong tu..hihi...

Antara aktiviti yang dia tak berapa nak suka. Sebab apa? Kena pegang tangan orang sebelah menyebelah. Selang-selang baby and ibu.. Pakcik ni biasalah, dengan orang kemain segan ya amat. Meraung-raung tak nak orang lain pegang tangan dia hatta tangan teacher sendiri.. Aishhhh!!

Tengok la rupa dia lepas aktiviti tu. Memang meraung sakan.. Ibu cam biasalah, buat dek je.. Biarkan dia..hahahaha...

Teacher Watie tengah demo untuk buat next activity. Serius weii tak terpikir dek kepala otak ni nak main permainan simple gini untuk Naufal. Tak payah la nak beli mainan mahal-mahal. Tengok la si Naufal. Kusyuk betul tengok Teacher Watie buat apa. Yang lain tu semua tak sabar nak mintak kat Teacher Watie..hihi..

Inilah permainan nya. Masukkan pencungkil gigi dalam bekas dia. Meningkatkan daya fine motor skill tau. Dan juga untuk focusing. Bagus bagus.. Boleh apply kat rumah.. hehe...

So, sape-sape yang berminat nak daftarkan anak di kelas ni boleh la contact Teacher Watie di talian ni.. 016-2033304 . SMS atau call je kak watie.. Kelas yang Naufal pegi ni kat Puchong. Dia ada bukak gak kat Bandar Botanic Klang dan Shah Alam. Tak silap Johor Bharu pun ada gak. 

Ok, sampai sini dulu coretan saya buat semua.. Jumpe lagi... Daaaa....

01 November 2013

Selamat Ulangtahun Kelahiran Anakku Yasier Naufal

Assalamualaikum..

Dear Naufal,

Entry ni sepatutnya ibu buat masa Birthday Naufal lagi..19 OKTOBER 2013.  Tapi tahlah, ibu busy bebenor.. Balik keje, terus mengulit dengan anak bujang dan dara kat rumah. Tidur pun awal. Mengantuk..Penat.. semua ada...huhu...

Apapun, ibu bersyukur Naufal sudah menginjak ke usia 1 tahun. Alhamdulillah, belum pun usianya setahun Naufal dah boleh melangkah dengan baik. Dan kenangan tatkala ibu mencium Naufal buat kali pertama di bilik pembedahan sangat mengharukan perasaan ibu.. Sungguh, ibu tak sangka anak yang ibu kandung selama 9 bulan keluar dengan sihat dan temmmmbaaaammmm!! hehe.. Perut ibu nan kecik tidak menggambarkan Naufal yang membesar di dalamnya..hehe...Sekali keluar, hammmbekkk ko.. SELAMMMBAAKKKK!!


Beberapa jam selepas kelahiran.. MasyaAllah.. Comel sungguh.. Geram je ibu tengok dia...


Still kat hospital.. Malam tak boleh tido.. Tah kenapa asik nak tido atas peha je.. Siang sibuk nak tido pulak...


Hari ke 5 selepas selamat keluar dari perut ibu..

Memang tak boleh lupa kenangan ibu bersama Naufal dan Ayah ke hospital dan Klinik Kesihatan Setapak semata-mata nak check up jaundis nya. Kemain banyak petua orang bagi kat ibu, satu pun tak berkesan. Last ibu breastfeed je.. Sampai naik stress la ibu sebulan dok pikir pasal demam kuning nya itu. Nak jadik rajo ko dikk... asik kuning je...huhu...

Genap sebulan Naufal lahir , jaundis pun berlalu pergi.. Alhamdulillah...

Kakak dan Adik *adik kuning lagi time nih..huhu*


Nak masuk 3 bulan masa ni.. Muka pun dah berubah sikit.. Badan tembam ya amat..Mana tak tembam, keje asik menyusu je. Lagi pulak susu cam gantung.. Lagilah demokkkk!!


Umur 3 bulan Naufal dah mula rolling dan angkat punggung sikit-sikit nak mengesot (creeping). Milestone dia tak jauh beza macam anak-anak tipikal lain.. Alhamdulillah. 


Tah sapelah yang letak itik kat kaki dak naufal ni.. Ni keje nenek Naufal la nih..hihi...


Muka paling macho ibu rasa buat setakat masa umur 5 bulan time nih..hahaha...


Baju kesayangan kakak dulu.. Tapi ibu main bedal je nih..hihi.. Adik mewarisi baju ni.. Bila adik pakai teringat pulak kakak Nabila masa kecik-kecik dulu...huhu...


Aksi adik dan kakak atas katill..perghhh siap boleh cross atas perut kakak lagi si Naufal ni.. uiii makkk aiiii.. kemain lagi yek...


Dah boleh duduk sendiri.. Alhamdulillah..Berkat terapi bersama kakak..hihi.. *ehhh mana adalah.. Adik duduk sendiri sebab pandai sendiri. Ibu tak buat terapi kat dia pun..hehe..*




Bila dah pandai berdiri sibuk pulak nak berdiri... Asik keje nak kacau kakak..hurmmmm....


 Genap sebulan selepas kakak masuk hospital kerana sawan, adik pulak masuk hospital. Wad KK1. Kakak Wad KK2 . Institut Peadiatrik HKL. Gaya macam tak sakit, tapi dek risaukan demam on off, ibu admitkan jugak Naufal ke hospital.. Mujur ok dah lepas tu..


 Kena nab masa hari lahirnya 19.10.2013. Memang kenangan tak boleh lupa ibu. Kahak terlalu banyak dan doc ambil keputusan untuk bagi nab jugak kat dia. Alahai anak.. sedih ibu rasa waktu ni...


Malam lepas ambik kek tu, Naufal tido. Kahak still lagi banyak dan adik pulak memang tak boleh tido. Semua orang tengah dok celebrate besday dia (tuan punya besday kek takde tido time nih..) tetiba Naufal bangun. Sempat la potong kek kejap, pastu sambung tido. Kelakar betul Naufal ni...


Gambar kenangan ibu ambil untuk contest bayi comel last week kat Tesco Puchong. Tak penah amik photoshoot family lagi. Dan cadang nak buat gak nanti.. hehe.. Bila tengok lama-lama handsome jugak anak ibu ni.. hahaha...


Apapun, setahun sudah ibu bersamamu.. Moga Naufal terus membesar dengan sihat dan menjadi anak yang soleh, cerdik, bijak dan menyayangi family kecil kita.. Ibu sentiasa mendoakan yang terbaik buat Naufal. InsyaAllah.. :) 

Happy 1st birthday sayang.. muaaaahhhhhhh!!!!


Love,

Ibu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...