06 May 2014

Kisah kami...

Assalamualaikum..

Lama sungguh tak update blog. Entry birthday Nabila tu ibu buat schedule. Lama dah tak bercerita-ceriti tentang kami sekeluarga.

Alhamdulillah, usia saya naik setingkat lagi. Walaupun sudah mencecah 3 series tapi terasa masih muda lagi youuu!! Muahaha.. Takdelah.. Bila fikir-fikir balik tak sangka sebenarnya Allah berikan saya umur sepanjang ini untuk meneruskan kehidupan di samping keluarga tersayang. Dalam hati ini sangat bersyukur, Allah berikan saya kekuatan, kesihatan yang baik demi anak-anak dan suami saya.

Bulan lepas, saya telah menerima kehadiran ahli anggota baru dalam keluarga Pak Ali. Adik saya selamat melahirkan baby girl yang diberi nama Nursafiya Alisha. Alhamdulillah, baby dan mak baby pun sihat. Dan seronok hati ni usah ceritalah sebab teringin sangat nak anak perempuan. Masa dapat Naufal dulu memang teruja, tapi tak seteruja dapat anak perempuan. Sebab apa? Geram nak pakaikan baju cantik-cantik macam Kakak Nabila dulu.. Macam ni...

Comel tak kakak Nabila dulu.. Baby paling cantik yang pernah ibu jumpe di dunia ini... Muahhhh!!!

Dan ini antara gambar Nursafiya Alisha..

 Yang 1st tu masa first day kelahirannya. Muka dah macam muka mak dia.. Yang gambar kedua tu dah 2 minggu selepas lahir.. dah macam muka ayah dia pulak.. yang ke 3 ni, macam muka mak dia balik.. hahaha.. tengah cari identiti gamaknya.. Maknya baru nak merasa tak tido malam jaga anak.. hihi.. Good Luck Kanging!! Aku dah puas merasa dah semua tu.. hehe..

Ok.. Kisah rumah saya pula.. Sekarang ni, saya sudahpun berpindah ke Jalan Duta. Permohonan Kuarters saya telah pun diluluskan dan haritu, bertungkus-lumus mengemas barang-barang untuk pindah. Rumah Rawang still lagi ada, cuma masih tak fikir lagi sama ada nak sewa atau tidak. Kut plan saya, rasanya nak buat homestay je. Ok tak? Kalau ada idea nanti komen kat bawah ek. Saya tak tahu prosedur nak buat homestay ni. Kut ada rezeki kakak Nabila nak tambah pendapatan sampingan. Alhamdulillah.. :)

Cuma sekarang ni, saya masih belum duduk sepenuhnya rumah di Jalan Duta. Hanya datang pada hujung minggu. Mulai bulan hadapan, Naufal dan Nabila akan duduk bersama babysitter baru. Mudah untuk saya sebenarnya menghantar mereka. Jika stay dengan babysitter lama, susah juga untuk berulang alik ke Gombak mengambil menghantar anak-anak. Makanya, terpaksalah saya merelakan hati melepaskan anak-anak dibawah jagaan orang baru. Harapnya Naufal dan Nabila serasi dengan babysitter baru..

Trima kaseeeyyyy!! hihi...

Kisah anak kecil ini. Yasier Naufal kini disahkan penghidap Asthma. Sungguh saya tak tahan rasa hati ini bila doktor HKL sahkan Naufal dengan penyakit barunya. Kekerapan di nebulizer membuatkan Naufal dapat penyakit itu. Dan tahun ini saja sudah 2 kali Naufal dimasukkan ke wad kerana jangkitan kuman paru-paru.

Doktor menyarankan Naufal untuk menggunakan ubat sedut berwarna biru bagi mengatasi masalah Asthmanya. Walaupun ubatnya tak selalu digunakan, saya cuba untuk elakkan Naufal kerap menggunakan ubat sedut itu. Saya sebenarnya tak sangka Naufal akan mengikut jejak langkah pakcik dan makciknya sebagai penghidap Asthma. Dan hati saya seringkali rasa bersalah kerana tidak menjaga anak ini dengan sebaik-baiknya. Kata mak, mana nak larang bila semua benda dimasukkan ke dalam mulut. Tambahan pula keadaan rumah mak yang sering berbau asap rokok. Atok Naufal la.. huhu...

Apapun, kalian doakan anak ini sentiasa diberikan kesihatan baik. Sedih bila tengok dia kurus kering bila penyakitnya menyerang. Dan lagi sedih bila lihat Naufal sukar bernafas walaupun dalam hatinya melonjak-lonjak nak main dengan atok dan neneknya..

Dan Akhir sekali..kisah si puteri cantik ini...

Alhamdulillah, kakak sihat sentiasa. Yelah, sejak-sejak jadi kakak ni, nampak sangat kakak behave. Pandai bawak diri sebab tahu ibu memang terkejar sana-sini menguruskan semua hal terutama hal adik. Kadang-kadang bila Naufal admitted, ibu akan teringat-ingat kakak. Selalu bertanya pada ayah Nabila, apalah yang anak dara tu tengah buat kat rumah neneknya. Sedih kadang-kadang sampai menitik air mata ibu mengenangkan kamu wahai kakak.. Apakan daya ibu. kalau boleh dibelah badan ni kan senang!! 

2 minggu lepas, ibu berdebar sebenarnya. Kakak batuk-batuk sepertinya kurang sihat. Dan kemudian diikuti dengan demam. Ibu risau kakak kena jangkitan kuman macam adik. Rasanya banyak juga ubat ibu beri namun tak pulih-pulih. Lastnya, ibu dan ayah bawak kakak ke klinik di Rawang. Barulah hilang segala penyakit kakak. Ubat klinik sebelum ni memang tak lut langsung untuk kakak. Ibu ada terfikir nak bawak ke rawatan alternatif, namun bajet tak berapa cantik, ibu pendamkan saja hasrat itu. Ya, kakak sudah lama tak berterapi. Rasa bersalah penuh dalam dada ibu ini. Kakak doakan ibu dapat cari duit banyak-banyak untuk kakak. Supaya kakak terus dengan sesi terapi kakak lagi..

Apapun, terima kasih pada pembaca blog ini yang sering datang berkunjung ke sini walaupun sekarang ni saya jarang sangat dah update blog. Lagi-lagi yang nak tahu tentang Nabila. Sungguh saya cuba juga mencuri masa untuk mencoret sedikit buat tatapan semua. Dan juga mungkin ia akan menjadi coretan-coretan terindah dalam saya membesarkan Nabila dan Naufal. 

Terima kasih atas ucapan birthday Nabila. Andai Nabila dapat membaca setiap doa yang diberikan oleh semua, pasti bergenang air matanya. Saya sendiri sebak melihat ucapan doa tak putus-putus di dalam facebook saya dan Nabila. Terima kasih.. :)

1 comment:

Mar Mansor said...

semoga segala urusan dipermudahkan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...