13 November 2014

Nabila Naufal dan Chicken Pox

Assalamualaikum,

Lama betul tak menulis di sini. Memang agak sibuk kebelakangan ini, macam-macam hal yang jadi pada anak-anak. Sampai tak sempat nak mencoret kisah mereka dalam blog ini..

Alhamdulillah, anak-anak sihat cuma si Kakak Nabila, baru sahaja hilang penyakit yang paling saya takuti iaitu - CHICKEN POX. Al maklumlah, saya sendiri belum kena..huhu..

Pada mulanya Naufal yang dijangkiti. Nampak bijik-bijik tumbuh di area 'bebird' nya. Saya ingat kan apa. Yelah, takde pengalaman. Selang 2 hari, nampak lagi banyak dan mula tumbuh di bahagian muka, tangan dan badan. Terus bawa ke klinik untuk confirmation. Betul ke chicken pox ni? Kat kepala ni asyik fikir manalah nak korek cuti kalau betul si Naufal kena penyakit tu. Skali bila doktor sahkan, terduduk kejap la ibu. Manalah nak cekau cuti paling koman pun 2 minggu nak bagi si Naufal pulih.

Last, saya mesej pegawai saya dan maklumkan saya mula bercuti esok. TANPA GAJI. Hurmmm, penyudahnya, 15 hari gak terperuk di rumah dengan anak-anak. Kuarantin punya pasal, naik tepu gak otak ni. Cuti tetap cuti, tapi keja kena jalan gak. Pinjam laptop office, buat kerja dari rumah. Nasib baik line internet ok dan sistem pun tak kacau sangat. Tu pun dapat buat kejap-kejap je. Selebihnya masa saya dihabiskan melayan kerenah si Naufal yang asyik nak suruh garu je...huhu...

 Budak yang sememangnya tak reti dok diam.. ada je benda nak dimainnya.. Jangan tanya kenapa saya pakaikan dia baju. Sebab chicken pox tu pecah2 dan air bisa dia kang kena plak si kakak..

Naufal kena penyakit ni pada 10.10.2014 . Cantik nau tarikh tu.. Tahun lepas sebelum nak sambut birthday pertama kena asthma.. tahun ni kena chicken pox pulak. Macam kena bayar plak sebelum naik umur kan...


Seb baik Opah Atun, Atok Halim, Nenek Saadiah dan Mak Nyah Nurul datang sambut birthday budak kecik ni. Sian adik, Kononnya nak buat la grand sikit. Lastnya, buat kecil-kecilan jelah. Tu pun selected person je boleh datang. Kang jangkit kang naye pulak..huhu..

Kasi senyuman manis sikit... gaya orang dah nak pulih dari penyakit chicken pox nya..

Main kereta dengan kakak. Rasanya masa nilah Nabila kena jangkit dengan Naufal..huhu..

Ni kat rumah mak, sibuk buai kakak Nabila. Waktu ni Naufal dah betul-betul pulih. Kat rumah mak sebab nak bergerak ke Kuala Kurau untuk menghadiri majlis pertunangan adik saya yang no. 4 . Arif Yazid  dan pasangannya An. 

Time kat Kuala Kurau tu nampak 2-3 biji tumbuh kat badan Nabila pulak. Masa tu memang berdoa sangat la bukan chicken pox. Skali masa nak bertolak ke majlis pertunangan tu, nampak tumbuh biji-bijian tu makin banyak di badan Nabila. Aduh..

Waktu tu, Nabila diam je tak meragam. Esoknya bagi air kelapa, mulalah tumbuh bak cendawan liar di badan, muka, tangan dan kaki. Merebak punyalah banyak sampai takde tempat nak cium dia. Mulah episod memberitahu pada bos yang saya bakal menyambung CTG saya selama 2 minggu lagi.

Tetiba dapat call, mak mertua saya offer nak jaga Nabila. Pada mulanya memang berat nak bagi mak mertua saya jaga. Almaklumlah, Nabila ni pun ada ragamnya gak. Lagipun kesian kat mak mertua sebenarnya. Tapi bila mak dah offer, aku terfikir balik keje kat opis melambak-lambak menunggu aku tu, terpaksa gak la terima offer mak. Memang sangat bersyukur dapat mak mertua yang sangat understanding.. hehe..Terima kasih Mak Atun sebab sudi jaga Nabila..

Dan bermula episod merawat si Nabila pulak. Sungguh entah berapa kali air mata saya mengalir  kerana kakak. Tak sanggup melihat dia menangis kesakitan kerana chicken pox itu. Agak lama gak Nabila nak pulih. Hari ini merupakan minggu ke 3 Nabila kena penyakit tu.Alhamdulillah dah surut banyak dan mula nampak senyumannya. 4 hari lepas, kena ketumbit pulak.. Asyik menangis je sakit.. macam2 dugaan kamu ni kakak..huhu..

Hari kedua selepas jangkitan penyakit tu.. Muka nampak bersih lagi. Tak nampak banyak sangat.. Cuba tengok ni...

Penuh muka badan tapak tangan kaki kepala (kepala paling teruk. besar dan bernanah di 3-4 tempat). Sungguh hati ini menangis melihat keadaan dirinya. Tak sangguppppp!!

Harapnya penyakit ni pergi jauh-jauh dari keluarga saya. Tak sanggup melihat mereka merengek, merintih sakit gamaknya. Lagi-lagi si kakak. Manalah dia nak bagitahu tempat mana sakit, tempat mana gatal.. kan kakak???

Terima kasih pada kawan-kawan yang sentiasa mendoakan kesihatan anak-anak ini..

2 comments:

afidah hasanbasri said...

as.salam

maaf..kita pernah bersembang dulu dlm laman facebook. tp sekarang sy dah tak aktif.

bila anak sakit, selalu kita berdoa moga sakit tu kita yang tanggung kan.

hanya allah shj yang tau perasaan hiba tu macamana melihat anak kita sakit dan tak boleh mengadu ;(

afidahhasanbasri

Fitri said...

Assalamualaikum, saya Muhammad Fitri. Saya ada menghantar email ke alamat email puan antu_suci83@yahoo.com. Boleh tak memberikan maklum balas, ini alamat emali saya fitrimuhammad@gmail.com

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...