29 January 2016

Jalan-jalan di Teluk Senangin

Assalamualaikum semua..

Alhamdulillah, dapat lagi menulis di sini. Kakak Nabila, Naufal dan ayahnya sihat-sihat sahaja. Baru je minggu lepas kakak Nabila diserang sawan dan demam selsema. Penat juga menjaga anak sakit ni. Tambah pula Sabtu Ahad lepas kami ke Teluk Senangin. Family Day dengan kawan-kawan sekerja Encik Zul. Makanya, terpaksa jugaklah pergi sebab dah bayar duit bilik hotel. Dalam hati berdoa jugaklah jangan kakak sakit teruk..

Tapi nak jadi jugak sakitnya, kakak Nabila diserang sawan kecil ketika di sana. Puncanya sebab tak cukup rehat dan tidur. Sepanjang perjalanan ke Teluk Senangin, dia lena tidur di dalam kereta. Tapi bila sampai, badan tu dah letih, tapi mata tak mahu tutup. Sudahnya, menangislah sepanjang malam..

Jenuh juga memujuk, esoknya kami check out awal. Bergerak menuju  ke Seri Iskandar sebab Opah, Atok, Mak Nyah, Mak Uda, Mak Su dan Mak Yong dah tunggu kehadiran Naufal dan Nabila. Selesai saja urusan di sana, kami bergegas pulang dan saya terpaksa on ubat tidur untuk kakak. Finally, anak dara ni tido jugak...huhu..

Esoknya baik pulak perangai bangun tidur. Puas ler tuh tido. Tapi menjelang petang kakak buat perangai lagi. terpaksa on ubat sawan. Sian kakak...

Ok, ni ada gambar sikit masa berjalan hari tu.. Tapi takdelah banyak ambil gambar pun. Sebab dengan badan penat ni, rasa tak berbaloi nak ambil gambar dengan muka tak semenggah ni..hahahah...

Bilik kemain besar lagi...Naufal sampai melompat-lompat seronok.. 

Tengoklah tak duduk diam bila dah sampai..

Naufal dan ayahnya baru lepas mandi. Kakak Nabila kat bawah dalam stroller

Tu kakak...hehehe. Seronok rasa angin pantai ekk...

Kakak nak balik waktu ni. Menangis sebenarnya tu.. huhu..

Ok. tu je nak cerita..hehe.. bye!!

15 January 2016

Kakak Ragam Sekoyan, Adik Mula Aktiviti Baru..

Assalamualaikum semua,

Masuk sudah tahun baru.. Alhamdulillah.. sudah masuk tahun ke 8 berblog.. walaupun ada masa sunyi je blog ni.. takde khabar berita tentang kakak Nabila, tapi ramai juga yang bertanya khabar kakak melalui facebook..

Kakak so far Alhamdulillah sihat, cuma 2-3 malam ni meragam sikit. Nak tido mulalah merengek. Entah apa yang dia rengekkan saya tak pasti. Turun naik buai entah berapa kali. Pampers dan tukar, susu dah bagi, still jugak merengek. Sudahnya pass baton pada Encik Zul pujuk kakak pulak. Alahai anak...

Oh ya.. lupa nak share satu gambar ni..


Gambar ni adik pakaikan jam pada kakak. Ada kisah disebalik jam ini sebenarnya.. Naufal dan ayahnya ke Tesco masa tu.. Ayahnya sibuk la nak tengok jam baru. Yang si kecik ni pun sibuk jugaklah mintak jam kat ayah dia..

Nak jadi cerita, ayahnya pun belikan lah satu jam kanak-kanak untuk Naufal. Sekali bila nak bayar, agaknya dia teringat kat kakak dia, terus dia cakap dengan ayahnya.. “Ayah, jam untuk kakak” Sambil tunjuk jam Hello Kitty untuk kakak dia.

Ehh pandai pulak pilih jam perempuan ye dik..hehe.. Ayahnya belikan juga satu untuk kakak dan balik berlari-lari lah si Naufal menuju kearah saya yang ketika itu sedang memangku kakak. Ibu, ni jam untuk kakak.. Siap pakaikan lagi jam tu untuk kakak dia.

Sebak juga tengok moment tu.. Yelah, ingat jugak adik kat kakak ye.. Bagus Naufal.. Moga Naufal sayang kakak selalu..

Sekarang pun dah pandai dah si Naufal ni. Asal kakak merengek je, cakap kat saya, “ibu kakak lapar tu..” cehh pepandai je adik ni.. Mana tau kakak lapar? Kakak cakap dengan adik ke? Hihihi..

Sejak naik usia 4 tahun ni, saya dah mula risau dengan Naufal. Dia masih belum mampu memegang pensel dengan betul, malah saya juga jarang mengajar dia melakukan aktiviti kebelakangan ini. 

Kebanyakan rakan sebaya dia semua dah ke sekolah tadika. Yelah tadika main-main pun kan, tapi at least belajar gak kat sekolah. Ni kat rumah babysitter asyik tengok ultraman, hagemaru..hishh.. rasa nak suruh je astro tutup Channel Ceria tu.

Jadi saya ambil pendekatan untuk membuat aktiviti di waktu malam. Saya sediakan jadual dan senarai aktiviti yang perlu dia buat. So far Naufal seronok dengan aktiviti yang saya lakukan. Cuma kena banyak bersabarlah. Anak lelaki.. mana suka nak menulis sangat. Mewarna apatah lagi. Saya banyakkan aktiviti contengan dan mewarna untuk latih Naufal memegang pensel.

Kemudian, saya ada rujuk juga buku untuk aktiviti anak istimewa. Walaupun Naufal bukan anak istimewa, tapi aktiviti di dalam buku tersebut sedikit sebanyak membantu saya memberi idea untuk aktiviti Naufal. So takdelah dia bosan sangat.

Ni ada la beberapa keping gambar yang saya ambil masa buat aktiviti di rumah. Harapnya di sekolah tahun depan tak keciciran la si Naufal.. Belajar sesiap kat rumah dulu..

 Aktiviti menggunting

Aktiviti main pasir (cari guli dalam pasir) - penggeli sikit pakcik kecik neh.. so tengok dia main pasir ni dia dah seronok dah,. tak takut lagi. Alhamdulillah..

Main kepit benda.. untuk contol jari terutama ibu jari tu.. bagus gak aktiviti ni..

Ohh sibuk dengan aktiviti adik, aktiviti kakak pulak macam biasalah.. Urut dengan essential oils, lepas tu streching.. kemudian dudukkan.. Ahad lepas ada bawak kakak ke Playgym.. Main pasir.. Kemain suka lagi anak dara tu.. hehe.. Tak amik gambar pulak sebab banyak gambar kat dalam handphone nenek Nabila..hehe..

Ok.. Sampai sini saja. Bye semua..



Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...