23 August 2016

Alhamdulillah.. Namanya Yaseera Naurah

Assalamualaikum semua..

Maaf lama benar tak bersiaran. Alhamdulillah, saya telah selamat melahirkan bayi perempuan pada 23 Mei 2016 yang lalu. Maaf tak sempat nak update tentang kelahiran kali ini.. Kalau adik baca coretan ibu ni, sori ye sayang.. tak sempat ibu nak catat satu persatu tentang adik dalam ni.. 

Nama diberi.. 


Kalau nak diikutkan setelah Nabila dan Naufal melalui kaedah pembedahan, giliran Naurah juga tak terkecuali dalam proses pembedahan ni. Cuak mmg cuak walaupun dah 2 kali c-sear. Tapi nak buat macamana.. Kang apa jadi susah pulak kan.huhu.. 

Sakitnya hanya tuhan saja yang tahu. Malam sebelum nak bersalin tu, saya di tahan wad sehari untuk persediaan. Borang-borang nak isi, macam-macam prosedurlah. Tambah pulak saya yang jenis high risk pregnancy.. lagilah macam-macam kan.. 

Cuba tengok gambar bawah ni.. menyeramkan kan..huhu.. Tengok pampers dan baju baby terselit tu, tetiba rasa tak sabar nak cium dia..


Saya orang kedua masa di tolak ke bilik bedah. Mujur takde kes emergency pagi tu. Saya ditolak ke bilik pembedahan pada jam 10 pagi.. 10.30 baru baring kat katil pembedahan.. Naurah selamat keluar jam 11.05 pagi 

Masa nak cucuk epidural tu tak tahan. Nak menangis rasa.. tapi dok tahan je.. Pikir Naurah akan keluar dengan selamat sambil mulut tu tak henti-henti istighfar.. Saya memejamkan mata, takut pikir bukan-bukan. Tah berapa kali doctor pakar bius datang kepada saa tanya pening atau tidak.. Sebab tetiba saya banyak berlaku pendarahan semasa pembedahan tu.

Selesai semua, Naurah tak diberi terus kepada saya di wad. Kerana dia muntah sewaktu bila diberi susu di nursing room. Naurah diletakkan sementara di dalam NICU untuk pemantauan. Mulanya risau gak.. Tapi lepas diberitahu naurah hanya dibawah pemantauan NICU, saya lega sikit.. Tepat jam 6 petang, Naurah diserahkan kepada saya. Mujur juga Naurah lewat sikit datang. Saya kesakitan selepas jam 2 ptg di wad sebab ubat bius dah habis.. Sakitnya hanya Allah sahaja yang tahu.. Rasa serik nak rasa sakit beranak ni..huhu

Gambar bawah ni beberapa jam selepas kelahiran, 


Untuk pertama kalinya dia membuka mata.. Jam 9 malam waktu ni..Saya pula memang tak boleh baring langsung. Tido pun dalam keadaan duduk. Sakit kat area perut sampai nak bangun pun tak boleh.

Pulang ke rumah pada hari ke 3 di hospital. Esoknya dah nampak tanda-tanda kuning atau dikenali dengan Jaundis. Sebulan gak la nak hilang. Sama je macam abang Naufal dia. Bagi breast feed je pun. Saya tak amalkan apa-apa petua.. sebab tau benda tu mesti hilang punya. Cuma elak makan kunyit, halia dan benda2 panas..

Hari ni dah capai usia 3 bulan. Seronok je dapat bau baby. So minggu depan nak masuk keje dah. Naurah still ada issue berkaitan bf dia.. Biasalah suka mengempeng.. Sedap bau ibu. Susu botol jenuh berperang. Takpelah, kita kayuh pelan-pelan k.. Harapnya Naurah ok kat rumah ummi nanti..


4 comments:

CikSiti said...

salam..alhamdulillah tahniah yerr

Azrine said...

Tahniah atas kelahiran cahaya mata ketiga. Sedap nama baby :)

ieda said...

tahniah Ina....lamanya tak jengah sini

paklah and me said...

Tahniah Puan..semoga anak2 Puan jadi anak yang soleh & solehah. Amin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...