17 November 2013

Naufal @ Level 3 Genius Baby On Board

Assalamualaikum...

Maaf la yek..lama tak menjengah. Anak-anak sihat Alhamdulillah. Ada yang merindui kakak Nabila ke.. Jap tepek pic kakak Nabila jap...

Gambar masa check up mata minggu lepas. Progress still sama macam tahun-tahun sudah..huhu....

Ok, cerita kakak nanti saya bukak entry lain. Ni cerita tentang Adik Naufal.

Dah hampir sebulan jugak la Naufal naik ke level 3 di GBOB (Genius Baby On Board) . Masih ingat kan kelas playgroup Naufal itu? Alhamdulillah, saya masih meneruskan kelas tersebut memandangkan ianya sangat bermanfaat buat Naufal. Setiap minggu memang saya akan membawa Naufal ke Puchong untuk menghadiri kelas tersebut. So pada ibu bapa yang nak mencuba boleh la try untuk anak-anak attend class ni. Memang mula-mula anak akan melalak.. Macam Naufal dulu.. tapi bila dah lama-lama biasa (sebab dah start since Naufal umur 5 bulan lagi masa tu) so, dia tak kisah sgt dah. Cuma ada beberapa activity yang dia takut nak buat dia akan nangis. Tapi semua tu berlakon je. Ibu tak percaya akal si Naufal nehhh..hihi...

Apapun, layankan saja gambar pakcik kecik ni.. Gambar banyak tapi si ayah Naufal ni tah hape-hape tah amik gambar. Abis semua goyang-goyang.. Marah ibu tgk gambar adik jadik gini..huhu...

Teacher Watie dengan Incik Elmo.. Demo kat anak-anak nak menari lepas ni.. Nampak tak Naufal ngan ibu..? Ala ibu pakai tudung purple tuhhh....

Naufal naik dengan aweks!! Piwwwiiittt... Kemain lagi anak bujang aku nih..hahaha.. Muka tu mula-mula nangis.. Bila dah lama-lama ibu pandang dia dalam bahasa isyarat "It's oklah dik..takde mendalah..tak jatuh pun.." terus paham pakcik kecik ni. Hahahaha... 

Aktivity ni bagus untuk balancing. Jangan tak caya Naufal dulu menangis bila duduk kat parachute yang mak-mak tarik sambil nyanyi lagi "Pop! goes the weasel" tu. Dia memang tak suka betul bila tiba time kena duduk atas parachute tu. Tapi, sekali lagi ibu pujuk dia dan ckp takde apa la duduk kat situ.. tak jatuh pun.. (dengan erti kata lain kena confident kan dia) barulah dia mau duduk atas tu..hahahaha...


Lepas main tarik-tarik, Teacher Watie suh masuk dalam terowong pulakkk.. Tengok la muka dia.. Ibu jenuh la tolak bontot budak kecik ni. Tak mau merangkak dia dalam tu. Ingat masa kelas level 2 dulu.. Siap menangis sambil duduk kat dalam terowong tu. Adoiiii anakkkkk!! 

Ibu tak puehhh ati.. Buat sekali lagi. Payah nau nak merangkak dalam tu.. actually activity ni sangat bagus tau. Nak bina self-confident pun iya gak ni. Bukan mudah baby nak merangkak masuk dalam terowong sebab maybe dorang takut duduk dalam tu sebenarnya. So kalau nak buat aktiviti ni kat rumah pun bagus..

Last, still tak nak merangkak gak, ibu umpan dengan handphone ayah dia.. memang suka nau main hp ayah. Last merangkak sendiri keluar dari terowong tu..hihi...

Antara aktiviti yang dia tak berapa nak suka. Sebab apa? Kena pegang tangan orang sebelah menyebelah. Selang-selang baby and ibu.. Pakcik ni biasalah, dengan orang kemain segan ya amat. Meraung-raung tak nak orang lain pegang tangan dia hatta tangan teacher sendiri.. Aishhhh!!

Tengok la rupa dia lepas aktiviti tu. Memang meraung sakan.. Ibu cam biasalah, buat dek je.. Biarkan dia..hahahaha...

Teacher Watie tengah demo untuk buat next activity. Serius weii tak terpikir dek kepala otak ni nak main permainan simple gini untuk Naufal. Tak payah la nak beli mainan mahal-mahal. Tengok la si Naufal. Kusyuk betul tengok Teacher Watie buat apa. Yang lain tu semua tak sabar nak mintak kat Teacher Watie..hihi..

Inilah permainan nya. Masukkan pencungkil gigi dalam bekas dia. Meningkatkan daya fine motor skill tau. Dan juga untuk focusing. Bagus bagus.. Boleh apply kat rumah.. hehe...

So, sape-sape yang berminat nak daftarkan anak di kelas ni boleh la contact Teacher Watie di talian ni.. 016-2033304 . SMS atau call je kak watie.. Kelas yang Naufal pegi ni kat Puchong. Dia ada bukak gak kat Bandar Botanic Klang dan Shah Alam. Tak silap Johor Bharu pun ada gak. 

Ok, sampai sini dulu coretan saya buat semua.. Jumpe lagi... Daaaa....

No comments:

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...