Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...

28 October 2016

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum..

Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final.. buat research paper lagi.. huhu.. 

Lately ni ramai yang mesej saya.. bertanya macam-macam tentang Nabila. Nak tanya pendapat itu ini..macam-macam lah..hehe.. so untuk nak senang.. meh saya ringkaskan dalam entry kali ini.. Nak baca semua tak boleh kan..hahaha.. so ni yang latest sampai hari inilah perkembangan cik kak cantik Yasmin Nabilah... 

Ok, soalan yang selalu ditanya..

Macamana Nabila boleh jadi Cerebral Palsy?


Nabila lemas ketika dilahirkan. Saya sakit bersalin hari pagi rabu.. membawak ke hari khamis.. hari khamis 17.4.2008 jam 8.30 pagi baru ditolak ke labour room. Sebab dah bukak 4cm waktu tu. Bukaan 10cm pada jam 2 petang. Push sampai jam 3 petang, nabila still tak keluar. Doctor decide guna vaccum.. tapi tak keluar jugak.. Doctor push kepala Nabila masuk ke dalam dan saya kena c-sear. Sakitnya hanya Allah saja yang tahu waktu tu.. Jam 4.30 saya di OT Room.. dan jam 4.45, saya selamat melahirkan Nabila..

sehari lepas dilahirkan..

Doctor kata Nabila menangis perlahan sangat masa keluar. Kiranya dah lemas waktu tu. Doctor bawak dia ke NICU. Saya pulak sedar tak sedar ketika tu.. Penat sebab push Nabila. Saya ditolak masuk ke wad dalam jam 7 malam waktu tu. 

Hari ke 7.. Baru dapat pegang dia.. kebetulan waktu ni birthday saya.. sayu betul waktu ni... :(

Dah balik rumah dah.. 2 minggu lepas lahir..

Bila Nabila disahkan menjadi Cerebral Palsy?

Nabila disahkan CP masa umur 4 bulan. Masa dalam pantang dia nampak ok. Tapi banyak tidur waktu siang, dan malam menangis tak henti-henti. Sampai umur 2 bulan, saya pulang ke rumah saya di Rawang dan tinggalkan dia di Taska. Masa tu tak tau dia CP. Kalaulah saya tau dia bukan macam baby lain, saya tak tinggalkan dia di situ. Sedih tengok keadaan Nabila waktu tu.. Insiden punggung lecet teruk takkan saya lupa sampai bila-bila. Terus esoknya saya tak hantar Nabila dah. Saya pindah rumah mak dan mak menjaga Nabila sampai umur 2 tahun. 

Masa umur 4 bulan tu, doctor tanya Nabila boleh meniarap sendiri ke tak? saya kata Nabila belum boleh meniarap, mata pun tak fokus sangat. Nampak masalah mula timbul ketika itu. Dan rasa beratnya saya menerima berita yang Nabila menjadi anak Cerebral Palsy, kesan dari proses kelahiran dia dulu.. 

Doctor terus setkan appointment dengan pakar mata dan telinga , set test MRI dan buat appointment dengan Fisioterapi. Bermula dari umur 4 bulan, Nabila berulang-alik ke hospital mendapatkan rawatan..

Fisioterapi kat Hospital Sungai Buloh

Lepas buat rawatan MRI.

Apa jenis rawatan yang pernah Nabila cuba dulu?

Nabila dulu takdelah banyak sangat rawatan dia penah cuba.Yelah, nak pergi pun kena ada duit kan. Bila kenangkan kewangan memang susah hati rasa sebab tak dapat bagi yang terbaik untuk Nabila.. 

Nabila pernah buat rawatan dengan Kak Raw di Behrang, Rawatan fsioterapi dengan Dr. Sham di Plaza Pekeliling KL, Akupuntur dengan Woo Young dari Korea, Stimulatherapy dengan Kak Ija di Klang dan sekejap di Alam Impian Shah Alam, Fisioterapi di GreatLife Physiotherapy di Kota Damansara. Ada juga rawatan kecik-kecik yang kitorg pergi tapi tak ingat dah..hahahaha...

So semua ni banyak la membantu dalam perkembangan Nabila. Cuma skrg ni progress Nabila tak berapa nak memberangsangkan sebab lama dah tak pegi terapi.. Sedih part ni lah sebab tak boleh nak bagi komitmen lagi sejak-sejak Nabila dah beradik...

Rawatan dengan Kak Raw

Fisoterapi dengan Dr. Sham


Fisioterapi dengan GreatLife

Terapi sendiri kat rumah. hasil tunjuk ajar Dr. Sham

Perkembangan Nabila sekarang?

Nabila masih terlantar dan perlu bantuan untuk makan dan minum serta urus dirinya. Sawan still tetap ada dan masih diberi ubat sawan. Ubat yang dia makan sekarang ialah Epilim syrup 4 ml x 2 kali sehari , Clonazepam 1/2 pil x 2 kali sehari, Benzhexol 1 pil x 2 kali sehari, Lactulus 5ml x 2 kali sehari. Makan ubat tanpa gagal disamping sapu Essential Oil Young Living setiap hari. 

Mata Nabila disahkan corticall blindness dan apa yang boleh saya buat hanya rangsang matanya supaya tak jadi 'lazy eyes'. Klinik mata pun dah discharge dah. Takde apa yang boleh membantu Nabila sebab punca Nabila tak fokus atau nampak disebabkan oleh kerosakan pada saraf mata di otak. Bukan mata yang problem. 


So ini saja yang dapat saya kongsikan.. tentang Nabila.. kalau nak tau lebih lanjut boleh je emel kat saya.. noinaali@gmail.com





5 comments:

ieda said...

lama dah tak baca kisah nabilah....teringat2 kat awak anak cantik....

Asz Miza said...

Allahu sebak baca kak ina, Saya pn da lama xbawak anak ke GreatLife Physio. Physio dekat hospital je masih teruskan itu pn dapat sebulan sekali. Hehe. Cantik kakak bella ni. :)

surijunior.com said...

Syurga itu harganya mahal. Sebab itu ujiannya juga besar. Semoga sis sabar dan tabah dengan ujian. Saya ibu kepada 5 anak dan salah seorangnya juga anak istimewa, autisme.

Bukan mudah untuk diharungi, tapi Allah mesti berikan kekuatan untuk kita lalui. Semoga yang terbaik untuk sis & nabila. Semua yang berlaku dengan hikmah dariNya :)

eila hamzah said...

Akak... Mna beli kolam tu... Sya pergi cri pasaraya majority kolam y cetek...

Noina said...

Eila: saya beli online.. tapi tak ingat lak website apa..huhu..