Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...

18 July 2014

Hilang gigi...

Assalamualaikum semua..

Tengah malam tadi saya dikejutkan dengan insiden MH17 yang terhempas di Ukraine. Sungguh sayu melihat bangkai pesawat yang hancur berkecai. Dan di fikiran ini terbayang-bayang sanak-saudara kenalan yang telah kehilangan ahli keluarga yang mereka sayangi. Lebih-lebih lagi kita bakal menghampiri Syawal..

Al-fatihah dan salam takziah buat semua..

Bercerita tentang kakak Nabila. Alhamdulillah, anak itu sihat-sihat sahaja. Cuma kejadian 2 minggu ini membuatkan saya terfikir sejenak tentang dirinya yang sudah semakin membesar. Baru-baru ini suami saya mengesan sebanyak 3 batang gigi susu Nabila goyang. Sedia maklum, gigi Nabila memang cantik. Hanya ada masalah pada geraham kerana dia suka menggesekkan giginya. Sudah menjadi habit pula sewaktu dia kecil dulu.

Nabila yang sentiasa tersenyum.. :)

Dan pada awalnya, saya sudah menghubungi pihak hospital bagi meminta mereka mempercepatkan temujanji bersama doktor gigi. Namun, entah kenapa nurse yang menjawab panggilan itu seolah-olah tidak tahu apa yang perlu dibuat dan sudahnya saya mengambil keputusan untuk ke klinik gigi swasta untuk proses cabutan.

Pertama kali Nabila cabut gigi di klinik di Rawang. Doktor hanya memulas sedikit sahaja gigi Nabila di bahagian bawah dan proses cabutan itu sangat cepat. Agak ngeri saya melihat Nabila. Dan kemudian Nabila menangis kesakitan. 

Doktor menyarankan saya agar memberikan aiskrim sejurus sahaja cabutan dibuat. Dan kembali semula ke klinik untuk proses cabutan 2 batang gigi di sebelah atas pula. 

Dan Selasa lepas, Nabila tidak mahu minum susu. Sakit barangkali dan sewaktu saya memberinya makan nampak sedikit darah di keliling giginya. Terus saja mengajak Abang ke klinik gigi yang berdekatan (area Gombak- sebab lepas tu nak gi rumah mak). Sampai saja, doktor bertanya mengapa saya tidak membawa dia ke hospital sahaja. Kerana memandangkan nabila adalah anak istimewa dan saya perlu membawanya ke hospital untuk cabutan gigi tersebut.

Namun setelah berbincang, akhirnya doktor itu bersetuju mencabut gigi Nabila dengan charge bayaran sebanyak RM 100 untuk 2 batang gigi. Agak melampau juga. Mujur boleh claim dengan Perodua..

Dan kini, selamat tinggal gigi cantik Nabila. Yang tinggal hanya rongak di hadapan dan pastinya Nabila kelihatan lain menjelang syawal nanti. Alahai, tak comey dah anak ibu tak de gigi nak amik family photo nanti..

Gambar semalam.. :)

Owh ye..Nabila masuk newspaper tau hari Rabu lepas. Dalam Berita Harian... :)

Glem kakak dan ayah..hihi..

Ok, sampai sini saja.. Daa.. 

3 comments:

ieda said...

tadak gigi pun takpa...kakak maintain comey.
nabila sini pun dah tumbuh gigi kekal kat bawah...tapi gigi susu tak goyang sangat..nak bawa pi cabut kesian plk...dilema...

Ummi said...

Comel je..mana gambar nabila yang dah cabut gigi tu..

mariam aziz said...

Conel nabila...permata hati kurniaan Allah yang tiara bandingannya...

Jemput lawat blog saya
www.ummiairin.blogspot.com