Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...

07 June 2009

Nabila dan Ibu di kolam renang..

Assalamualaikum...wah..kolam renang..Tak tahan betul tajuk entry kali ni.(macam la ibu pandai berenang!).

Sebenarnya aktiviti aku semalam kat rumah takde benda pun..Tak keluar gi mana-mana sebab ayah Nabila keje.Dan tak tau nak plan gi mana-mana..maka timbul la idea ni..dan 'mangsa' nya adalah Nabila..huahhaahaahaa...(ketawa jahat).

Kolam ni atas pemberian Mama Ian..iaitu Jiey..sempena besday Nabila..Dan pada mulanya, bila dipikirkan susah gak nak main kolam ni klu kat umah Mak. Tapi semalam sebab memikirkan bila lagi nak test main kolam tu ngan Nabila..Aku ngan adik aku yang no.4 tu (Yazid)..cuba la mengisi air kat kolam tu..dan tempatnya di ruang tangga tengah kat umah aku.hehe..memang pelik..tapi tu jelah tempat yang sesuai pun..Kalau kat Rawang boleh la main kat depan umah..

Apapun..aku dan Yazid mula mengisi air dalam baldi..dan kitaorg masukkan kat dalam kolam..hehe..banyak keje sket la..pasal pas mandi kena masukkan balik dlm baldi dan buang..Takpe..ni semua untuk Nabila gak..

Mulanya aku risau gak..mana lah tau..dah isi-isi air kat kolam tu..Nabila pulak tak moh main-main..Pasal Nabila ni takut air..sebab tu aku beria nak bagi dia mandi kat kolam ni..biar dia biasa ngan air.Lagipun takut Nabila nangis terpekik-pekik.Almaklumlah..umah flat ni..klu menjerit satu flat dengar..Kang orang kata aku dera anak pulak..huhu..!

Dan bermula la operasi 'merendam' Nabila..Mulanya aku duduk je kat luar kolam tu..biar Nabila berendam sorang..Nabila nangis merengek..huh..tak leh jadik ni..! Aku dengan rasa 'senang hati' masuk mandi dengan Nabila sekali..Barulah Nabila diam..huhu..pandai la anak ibu ni..dia takut agaknya mandi sorang-sorang.

Hehe..Nasib baik muat..besar gak kolam yang Jiey bagi ni..hehe..Lepas tu Nabila ada la merengek-rengek..Tak pulak menangis terpekik-pekik..hehe..kira bagus ni..Aku pun kocak-kocakkan air dengan kaki dia..wah..suka pulak tu..hehe..rasa semangat lak nak main-main ngan Nabila..

Pastu tiba-tiba..jiran aku datang..Dia pelik tengok aku ngan Nabila dok dalam kolam.hehe..Dia tanya aku buat apa..? Aku jawab la..saje nak main-main ngan Nabila..! Ahh..pedulik la apa orang nak kata..Aku nak main-main ngan Nabila..kira ni stimulate gak la kan..huhu...!

Ada lah dalam 15-20 minit aku main-main ngan Nabila dalam air..pastu Nabila bersin..Terus aku angkat dia naik..Yelah..tak leh lama-lama sangat..baru nak belajar..Nanti sok klu Nabila suka..Ibu buat lagi yek..hehe..

Apapun..Aku sangat teruja tengok Nabila..Sebab dulu dia mmg tak suka dengan air..Kalau mandi mesti menangis terpekik-pekik..Sampai jiran sebelah tanya aku buat apa sampai Nabila nangis..huhu..! Ni aku ada amik sket gambar Nabila ngan aku kat kolam..



*Yang Nabila nyer mmg comel la dok kat kolam ni..Tapi ibu dia ..huhu.tak comel langsung..haha!

13 comments:

~Puteri-Nuur~ said...

ina, next time kita bawa dia pi mandi pantai :D sama-sama dengan abang idris. pasal gedangsa, put akan call. rasanya macam jadi, tapi tengah fikir mana nak tinggalkan si sophia ;)

Suhaila Mohd Nasir said...

tak apa lah, nabila lama2 nanti dah biasa....
Comel tgk anak beranak masuk kalom cute tu....

Noina said...

Put : tu ah..hehehe..leh jumpa Idris yang hencem ni..Ina ada letak komen tentang Gedangsa tuh kat blog Put.. :)

Suhaila : hehe..tu ah..harap2 nya..Amin..haha!..tak sesuai la ibu dia masuk kolam..malu i !

SyahNur said...

satu training n therapy yg bagus ni utk nabilah.. bagus.. bagus... gud work utk ibu nabilah.. selain drpd bagus utk perkembgn nabilah, aktiviti ni jugak enjoy!

ibu_arifa said...

Happy nyer dapat mandi kolam..tak pe lah dapat dok 15 minit pun..lain kali leh try lam asikit lagi kan..cayaaang kat Nabila!!

Liana said...

Wa...bestnya Nabila dapat main air...Mesti seronok Nabila kat dalam kolam kan?

Ibu Aqil-Aqilah said...

wah bestnya Nabila main air.. x sabar nak bagi Aqilah main cam tu... Maknya comel gak.. he.he..

Noina said...

syahnur :hehe..sebenarnya dah terlambat wat aktiviti ni..patutnya dari dulu lagi..tapi biasala..ibu Nabila tak sampai ati tgk dia nangis meraung2..huhu..

ibu_arifa : tu ah..dapat kejap jer..tapi jadilah kan..dari tak pernah buat..hehe..rasa semangat nak buat lagi..!

Liana : hehe..Nabila baru nak pandai main air..hehe..klu baby lain dah tak moh kuar dah dari kolam tuh..hehe..

Ibu Aqil Aqilah : hahaha! comel..takde maknenyer kak..dah tak serupa org je dok dlm kolam tu..adik ina la..org suh amik gambar Nabila..dia gi amik skali ngan gambar kita..hehe..hehe..nanti Aqilah pun dapat main gak..mesti dah tak moh kuar dari kolam klu dah dapat air..hehehe..

zh-ena said...

mmg comel..ajar step by step..maner tau pas nie nabila dah ok ngan air kan..jd mudah nak mandikan nabila

Noina said...

zh-ena : tu aa..hehe nanti nak gi laut pulak..hehehe..

Bunda @ TingkahAnak.com said...

senangnya adik nabila berenang...
kakak hana pun senang renang...

Jiey^Mien said...

Wahhh.. Bestnya.. Nnt leh dtg mandi swimming pool kat umah Ian plak.. =)

Noina said...

Jiey : hehe..acik sarra pun ajak jugak Nabila gi mandi kat swimming pool dia..hehe..boleh..haha..(kang aku gak yang berendam jiey oiii)