Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...

15 June 2009

Rambut yang semakin panjang..dan kisah semalam..

Assalamualaikum..aku mulakan entry arini dengan kisah semalam..

Kelmarin Nabila demam..dan semalam Nabila sudah kembali pulih seperti sedia kala..Alhamdulillah..Demamnya kebah pada jam 3 pagi..huhu..Sebab apa aku perasan jam 3 pagi? Pasal Nabila dah terbangun masa tu dah tersenyum sengih kat aku..hehe..Amboi anak dara nih..masa malam sabtu tu..abis aku dan abg dah takde idea nak pujuk dia camner..merengek tak ingat..Dah ok..dia senyum-senyum sengih..Ayah Nabila pulak dah tido tak 'hengat' dunia..huhu..dan aku pula..terpaksa berjaga sebab Nabila pun berjaga pasal nak main-main dengan aku..Puas aku pujuk dia tido balik tapi malangnya..mata dia tak ngantuk-ngantuk. Aku sampai dah terlentok dok buai Nabila dalam 'rocker' dia..dan akhirnya Nabila melelapkan matanya pada jam 5 pagi..huuuuhhh...alangkah sedapnya badan bila dapat berbaring di atas katil bila Nabila dah tido..

Dan semalam (Ahad)..aku bersiap untuk balik ke Gombak semula..Malasnya..betul..sebab seronok lagi duduk rumah sendiri banding umah mak sendiri..walaupun itu umah mak kita..tapi bila dah kawin ni..rasa dah tak seronok nak duduk umah mak..yelah kalau dipikirkan dah kawin-kawin dok umah mak lagi..apa ke halnye..huhu..Nak wat camner..Harap-harap dapat 'direalisasikan' secepat yang mungkin..Nabila kena la cepat-cepat pandai..Nanti leh kita balik umah kita balik..

Sebelum balik ke Gombak..Abg ajak aku ke KFC kat Rawang..hehe..Nabila kalau jalan memang suka..lagi-lagi dok dalam kete..hehe..ni ada sket gambar dia..



Tgk la Nabila yang tersengih..muka pun ceria jer kalau gi jenjalan..hehe..Ayah dia cakap..sapa yang ajar anak gi jalan-jalan..hehe..teringat masa mula-mula kuar ngan Nabila dan Ayah dia.Masa tu Nabila genap 2 bulan..Tempat pertama Nabila 'merayap' adalah di OU..One Utama..hehe..Bukan Nabila yang nak jalan sgt..Tapi ibu dia yang dah tahap bosan yang amat dok kat umah..hehe..merengek-rengek kat ayah Nabila suh bawak kitaorg gi jenjalan..


Dan kisah hari ini..aku nak cerita tentang kisah rambut Nabila.. perghhh.. rambut yang sangat-sangat-sangat-sangat.. (brapa banyak sangat la).. LEBAT..huhu..kalau orang lain nak sangat rambut anak dia lebat..tapi aku dah mula rimas dengan rambut Nabila..Tadi aku ada mesej kat Jiey (mama Ian), tanya kat mana Cheeky Monkey tuh..hehe..Rupanya kat Great Eastern Mall (mokcik tak ingat..)

Ayah Nabila ada cakap suh potong sendiri..Mana la aku pandai..lagi-lagi pulak si Nabila nih tak suka orang pegang-pegang kepala dia..Pegang gunting pun 'terkial-kial'..mana la nak potong rambut anak..Pastu abis 'bertobek-tobek' aku kerjakan rambut Nabila..hehe..Tu pun kalau ayah Nabila nak bawak la kita orang gi kedai tu..

Nenek Nabila pulak suh potong guna 'mesin ketam'..ahhhh...tak nak mokcik..tak nomel la anak aku..kang jadik cam baby boy lak..huhu..Kalau ada sesapa nak bagitau cara nak gunting rambut anak..boleh la komen..mokcik dah blur dah ni..geram jer tengok rambut Nabila yang dah mula kusut masai nih...!



*sangat-sangat lebat..geram mokcik tengok..tapi mengenangkan ramai yang puji rambut Nabila yang lebat nih..termasuk doktor yang rawat Nabila masa sabtu lepas..emm..sayang gak nak potong rambut dia yang cantik ni..Dulu aku masa kecik-kecik dulu..takde rambut pun..ikut ayah Nabila agaknya rambut si Nabila tumbuh dengan lebatnya..(macam ujan lak)

18 comments:

ijad said...

begitu citernya...

Noina said...

ijad : emm..gitulah..budak2.. :)

Mrs. Adz said...

eisya pun rambut lebat gak dan panjang..kesian tgk nak pulak musim panas ni..asyik tergaru-garu je..last-last i panggil makcik kat umah ni,dia pandai potong rambut,i pangkukan eisya la masa nak gunting ni.tapi nangis gak la sebab dia tak kenal orang tu kan..so bila dah nangis tu,faham-faham jela potongnye macam mane..tak berapa lurus la..tapi yang penting rambut eisya dah pendek..sedap skit mata memandang..try la kat nabila nanti..

Kerikil Kehidupan said...

Salam ina..comeynya nabila ni..geramla acik tgk..Nak share ngan ina ni..akak dulu pun tkt gak nak gunting rambut anak ni..tapi nak wat camna..masa tu akak tak pandai drive, nak g kdai payah..nak tunggu suami..sbok je memanjang..akak pun buatla sendiri..tapi rambut anak akak nipis2..sng skt nak kerjakan..mcm rambut nabila ni..ina kena sepit dulu bhgn atas..mcm kat kdai buat tu..ptg bhgn bwah dulu..pastu baru ptg yg atas..itu kalau nak ptg straight la..tp rambut nabila ni rasanya kena pandai papas sbb mcm nak curly dah...tp kan sng citer..ina bawak je g kdai..he..he..

Jiey^Mien said...

Ina, ni url dia..
http://cheekymonkeycuts.com/

pasni makin cun la nabila.. =)

Liana said...

Noina, kalo ummi bila nak potong rambut Husna kan...ummi rendam dia dalam tub mandi dia. Bila dia tengah suka2 main air tu... ummi potong rambut dia pelan2. Ummi pun xreti potong rambut. Tp, ummi ambil idea nie dari seorang kawan! Rambut Nabila sama dengan Husna...PAnjang dan kadang2 rimas tengok bila dah panjang sampai masuk mata kan!

oMMy fiRuz said...

mcm rambut abg akim mase kecik2 la..serupe sesangat..:)

Nur Syazwani Mustafa said...

nabila tomei ni mmg cntik berbaju pink..muka ceria bercahaya lg....rmbut tu mmg cntik sgt2...tp elok jgk di potong...budak2 rimas jgk kdg2 kan....panas pun ye...so trim je bhgian2 blakang yg gulung2 tu je...nt dia nipis la...depan tu potong skit...cewahh....meh cni acik potong kan nk nabila????...geram tgk dia...

Nur Syazwani Mustafa said...

xpun kan kak...cari gunting yg utknipis kan rambut tu....ala....ada kak....dia mcm gigi2 sikat...tp dia gnting...tu mmg sng guna....ketip je kat rambut dia...rmbut dia akan nipis...xde risau pendek senget2 ke apa...ketip2 je...kalo p kedai gunting rambut pun ok,ckp je nk nipis kan...tau la dia guna gunting tu..budak pun x takut tercedera kalo x dok diam kan....selamat...

suealeen said...

saya la orang yang pantang tengok rambut anak panjang tu... trim kat mamak pun jadi! tak kira la anak perempuan ke lelaki. hantam saja

ita zakaria said...

eh..shame lah bumbo sarra dgn nabila. kaler biyu...rambut pon dah same lebat... jgn la potong. nanti suh ibu pakaikan sepit yer. bile lah dpt jumpe...

zh-ena said...

kena ader 2 org la kot klu nak gunting rambut nabila..sorang pegang gunting n sorang lg try amik perhatian nabila..cadangan ajer la..

tapi rambut nabila mmg lebat..

Noina said...

Mrs. Adz : tu ah..sebelum ni mmg penah try tapi tak berkesan..kalau nak tau..dia punya meraung tak ingat..huhu..tu ah..kalau x dapat gak..kena la cuba cara ni gak..

Kak Nanie : hehe..mmg kalau boleh nak 'tebas' je..Tapi kang org kata ina dera anak..hehe..potong rambut bertobek2..hehe..ahh.pedulik la kan kak..janji potong..mata pun tak semak..hehe..

Jiey : thanks jiey..nanti ina tgk..hehe

Liana : alamak Liana..bab masuk air ni yang lemah sket..Nabila takut air..tapi takpe..kalau ada kolam dia sok..leh masukkan dia kat kolam mandi dia..hehe..pastu..kita potong la.. :)
Terima kasih yek idea tuh.. :)

Ommy firus : yeke..hehe..mesti comel kan akim rambut lebat2 nih..

Wani : hehe..tu ah..tgk dia pun dah tergaru2..akak pun cam dah fed up potong rambut Nabila..pasal nangis2 je..huhu..gunting tu rasanya ada..tapi tah mana tah budak2 ni letak..nanti nak cari balik..hehe..thanks wani..akak pun lupa tentang gunting tu..

suealeen : Kak sue..mmg tgh geram nih..rasa nak ajak je ayah dia gi kedai gunting malam nih..

ita : hehe..kata kembar ita..sarra pun warna biru gak ke..kebetulan sungguh..hehe..ala ita..tgk Nabila punya rambut tebal sgt la..mmg kalau boleh tak nak potong..tapi tak leh jugak..kena trim sket..hehe..tu ah..bila la dapat jumpa sarra lagi..

zh-ena : emm..tak nak la ena..dah penah buat dulu.pantang kalau org pegang kepala dia..hehe..tapi tu ah..tu dulu..mana tau skrg dah ok ke kan?nanti cuba..hehe..thanks yek ena..

Syiekatsuya said...

Baru pertama kali masuk sini. rasanya akan berkunjung lagi..Tabahkan hati ya...lagipun anak itu adalah anugerah tuhan.Akak doakan kebahgiaan berpanjangan

lily azliyana @ mama zara said...

sukaaaaa sgt2 tgk nabila ni. kulit putih halus mulus gitu. jeles mama zara tauuu..hihi..kem cium sket kat nabila yek..=p

Noina said...

syiekatsuya : salam perkenalan..terima kasih kak..ina tak dapat nak buat blog akak tadi..napa tah..internet prob kot..nanti cuba lagi. :)

Lily : hehe..tu pasal minum soya banyak sgt
hehe..mak ina yang suh..ayah dia lak bantai beli berkotak2..nak tak nak kena abiskan..hehe..

As said...

salam perkenalan.. 1st time masuk.. suka tgk nabila... so adorable... sabar... tabahkan hati.. tentu ader hikmah disebaliknya...
kami anak dara dah panjang sgt rambut nyer.. nak potong dia x kasi...

Noina said...

As : salam perkenalan..terima kasih..tu ah..tapi nabila dah selamat dah potong rambut..tapi tak sempat nak buat entry lagi..hehe..