Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...

03 September 2010

Alahai Nabila....

Aku membelek-belek gambar-gambar Nabila sewaktu aku dalam pantang..Aduh..terkenang saat-saat itu.. Dan bau badan Nabila ketika itu. :) Damainya hati ketika itu..
Aduh..rindukan Nabila masa baby dulu. Masih ingat lagi, aku berpantang di rumah mak di Gombak. Abg pula berulang dari Gombak ke tempat kerja. Dan malas betul nak masuk kerja semula. Sebab aku tahu..aku akan kurang dapat luangkan masa bersama Nabila...



Masa dalam NICU..Nabila nampak putih..ke pucat sebab tak cukup oksigen..? Hurm..tak nak ingatlah..Sedih tau..Anak orang lain sedap je dalam pelukan ibu.. Nabila pula terpaksa menahan kesejukan tanpa baju, seluar, barut, tuam dan segalanya yang patut dia dapat sebagai seorang bayi. Masih teringat lagi tangisannya bergema di segenap sudut NICU Sg. Buloh bila kami meninggalkannya. Seakan tahu ibunya pergi meninggalkannya.. :(


Tapi serius nih..masa kat umah mak Nabila gelap la..Hitam tau Nabila nih..Muka pun ikut sapa tah..Macam tengah mencari identiti.. lastnya ikut pakcik dia..si pudin gemok tuh..hehe..! Nasib baik putih..tak sia-sia minum soya bergelen-gelen..hehe..

Apapun..Nabila punya cerita tersendiri. Dengan dia juga kami sekeluarga menumpang rezekinya. Dapat rumah baru, kerja baru, kawan-kawan baru dan juga semangat baru. Sebab Nabila juga aku bukan Noina yang dulu..!

Arghhh...rindunya kat Nabila masa baby..rasa nak geget2..jerk budak cantik nih..hehe..! (ibu dah buang tebiat dah....!)

13 comments:

Sufeenan779 said...

Salam ina,
She was soo humble and naive..what a sweet girl!Sgt2 cumel nabila..:)
Melahirkan anak suatu perjuangan, penentuan hidup dan mati, macam-macam boleh berlaku. Satu pengalaman dan ilmu akak dpt kala melahirkan anak di uk ini;let's your body decides when to push and not all the time you have to push yourself- ini yg tak berlaku di negara kita..kononnya takut baby lemas..tp kebanyakan kes berlaku sebaliknya..sudahnya ibu yg dipersalahkan.
takpelah ina..walau macam mana sekalipun keadaan dia, satu perkara sudah pasti tentang dirinya-tiket ke syurga sudah tersedia buatnya di penghujung jalan cerita. Sedangkan kita.. masih belum pasti bagaimana kesudahannya noktah hidup kita..

adarnadzmie said...

cumil nabila ni.. betoi masa baby kulit akan berubah.. sama ngan anak akak.. besar sket baru tau kulit gelap atau cerah..moga nabila terus bsemangat ok..
* Salam Aidil Fitri dari untie tuk Nabila sayang*..

mamasoffy said...

She is soo cute la dear...

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

hehehe...nabila,nabila.
betul tu ina, dgn anak ini, kita menumpang rezeki. anak pembawa rezeki pada kita. semua yg kita dpt, adalah rezeki anak. kita tolong ambilkan je....
semoga nabila terus membesar dgn sihat ye...

pinkydablueberry said...

comel nya nabila time baby..kema tgk sume pic pon putih je kak..kat mane y gelapnya??nyway, skrg pon nabila still comel je kema tgk.. =)

Yasmin Nabilah.. said...

kak sufee:betul kak..memang la ramai yang tolong ina masa lahirkan Nabila..tapi pertolongan mereka tak membantu ina sebenarnya. Kekadang rasa gerun bila memikirkan untuk bersalin lagi di hospital kerajaan..tapi bila difikirkan balik kalau benda nak jadi..mana2 pun boleh berlaku kan.. Apapun ina terima apa yang telah ditentukan dan nak tak nak hidup ini mesti diteruskan demi Nabila..:)

Yasmin Nabilah.. said...

adarnazdmie: betul la kak..hehe..ina dah risau dah..kut2 kulit gelap..hehe..nasib baik ikut kulit ina..muka cumil ikut ayah..hehe..Selamat Hari raya juga buat akak sekeluarga..:)

Yasmin Nabilah.. said...

mamasoffy: hehe..:)

Yasmin Nabilah.. said...

kak fiza: betul kak..tak penah pun rasa susah bila Nabila lahir..sangat senang menjaganya..:) nikmat anak istimewa kan..:)

Yasmin Nabilah.. said...

kema: gelap la yang..huhu..nampak buruk je muka dia..huhu..cian Nabila..tapi masa kat NICU nampak putih..mungkin sebab sakit kut nampak pucat..huhu..

Azma said...

Memang best kan bau baby..tp akak x berkesempatan nak cium + hidu bau tu puas2 dari hasif cos dia duk kat icu aje dah 3 mggu. Sama la kita ina.. anak kecil tu tak merasa berbarut, bertuam dsb. Yg dia rasa hanyalah wayar2 yg bersambung & kepanasan dari incubator aje. pakaian wajib.. nappy. Itu je la pakaian paling mahal yg dia pakai kan?! :) Anyway, semua dah ok skrg. Tggl kita utk berusaha membesarkannya sebaik2 yg mungkin. Selamat berusaha utk ina & diri akak jugak..

Kerikil Kehidupan said...

Bagi umi...nabila comel sgt...buat ina selamat hari raya, maaf zahir batin...terima kasih atas jalinan ukhuwwah ini

iCaLoVeZiE said...

nabilah macam ian. makin besar, main comel. geram!