15 October 2009

Sakit Perut..

Dah 2 hari dah Nabila sakit perut. Asyik membuang je..Buang bukan banyak pun..sikit je..tapi kerap.Nak kata salah makan..rasanya bukan banyak pun dia makan..lagipun makanan dia semua nya di masak betul.

Kata mak mungkin Nabila nak besar..yelah..2 hari lagi Nabila dah berusia 1 tahun 6 bulan. hurm..org kata sakit nak besar kot!

Pagi tadi, aku ke klinik. Tak tahan dek lihat Nabila yang asyik membuang. kalau dia tak nangis takpe..ni menangis. Malam tadi aku tak tidur lena..hampir jam 2 pagi baru dapat lelapkan mata..Nabila menangis merengek..mungkin pedih di lubang d***r nya..huhu..sian Nabila..aku sampai turun ke tingkat bawah..pujuk Nabila..Sampai aku lelapkan mata sambil berdiri..huh..pesyen apa nih..tido sambil berdiri..Semua demi Nabila..

Malam ni entahlah..tadi kata mak..kerap juga membuang..dan sebelum balik tadi..mak pesan jangan beri Nabila susu dulu..beri minum air gula atau air kosong sahaja..hurmm..Nabila pun mcm tak nak minum susu tadi..

p/s : kawan-kawan..nak mintak tolong..doakan keselamatan baby kawan kami..Eawan dan Kak Milia..Kak Milia baru sahaja melahirkan baby lelaki..Namun..baby tu lemas akibat tertelan air ketuban dan najis..Sekarang ni di NICU Sg. Buloh..dah 2 hari dah..pagi tadi aku dikhabarkan oleh abg yang jantung baby tu berhenti sebanyak 2 kali..Subhanallah..Buat Eawan dan Kak Milia..Tabahkan hati..kuatkan semangat..Aku dan Zul juga penah lalui perkara yang sama setahun yang lalu..Anak itu perlukan semangat korang berdua..Dan Eawan..kena jaga kesihatan jugak..makan..jangan tak makan..Kak Milia dan baby perlukan ko sekarang ini..Aku dan Zul doakan anak ko selamat dan cepat2 pulih..!Amin..

13 comments:

KIRIS said...

amin..moga selamat semuanya.. salam ziarah dan salam kenal..always been in this blog few days back.. i'm a mother and so try to put myself in your shoes too.. all i can say..i'm proud of u, ur husband and of course Nabilah.. she might be special, but yet still a lovely doughter..hope to see her one day.. let people outside say whatever they want to.. coz they never knew anything.. send my warm regard to nabila.. to be honest..read all about nabila make me realize one thing..one thing that i always forget before..and for that, thank you so much..

Jiey^Mien said...

Semoga Nabila cepat sembuh dan juga utk baby kawan Ina, semoga sentiasa di dalam rahmatNya..

Rofaizal Jaafar said...

Nabila pun cam Habib gak ke.. Mau kasi ringan badan nih.. Cian ibu.. Smp tido diri.. Tu la tanda kasih sayang ibu sejati..

Buat Eawan & Milia aku doakan yg baik2 buat anak kalian.. Tabahlah hadapi ujian Allah..

ibuayu said...

Mungkin nabila minta upah kot...(kalau akak ni panggil alih bulan nak pandai buat sesuatu).

Semoga Eawan dan Milia akan tabah menghadapi segalanya.

Liana said...

Noina...mungkin betul kat mak u tu... Atau sebab susu dia... Cam ummi dulu...pernah terjadi cam tu... mula2 ok jer minum susu tu! HAbis ler 2 tin besar. MAsuk tin ke-3, baby membuang jer... Bagi gi klinik tak baik2 juga! LAst2 tukar susu. PAstu ok. Pasal nak besar tu pun pernah jadi kat Husna... Bila dah genab jer umur dia... maksudnya selepas tarikh lahir dia ok cam biasa jer... Tp, tu berlaku masa umur dia belum setahun ler...

ita zakaria said...

ina, nabila berak2 ker? sarra pun...haiii, kes kembar lah nih! aituh kemain payah nak teran berak, sekarang asek terceret jer...cian gak tuh. ita pun ade bagi makan ubat lawas berak, tapi tak sure lah sebab ubat tuh or sebab mmg sarra tgh 'demam berak-berak'... mengamok jangan cakaplah, tetiap malam. sampai dah tak tau nak pujuk caner...same lah nabila dgn sarra nih. korang janji eh nak?


**utk kawan ina tuh, sampaikan salam ita kat die eh. semoga mereka tabah hadapi semua nih. semoga anak die jugak kuat cam anak2 kite. semuanya dah tertulis, kite hanya mampu berusaha yang terbaik.

(tapi byk sgt kes lemas2 nih, salah ibu bersalin kah? atau salah dokte yang kurang cekap? takde solution ker utk merendahkan graf / risiko anak lemas nih? yang sengsara, budak tuh nanti...ciankan.)

zarith said...

ooo saya, klu anak syaa berak2 saya bg dia minum air msk banyak sebab nk cuci perut.

Noina said...

Kiris : salam perkenalan..terima kasih sudi singgah blog Nabila..betul apa yang awak ckp..Apapun Nabila tetap anak saya..dan teramat saya sayangi Sanggup lakukan apa sahaja buat dia..hatta nyawa sekalipun..

Jiey : Amin..thanks jiey..!

Faizal : huhu..nak wat camner..tu je cara yang selesa..nasib baik tak suh tido cam kelawar..haha!Terima kasih doakan yang terbaik buat kawan Ina..

Ibuayu: hurm..mak ina pun ckp mcm tu gak..hurm..tunggu gak ni..hehe..Terima kasih yek doakan untuk kawan ina..Amin..

Liana : tu ah..dulu masa dia belum setahun dulu..camtu gak..hehe..ni dah lepas umur setahun pun camtu gak..sakit cam nak pandai..hehe..hurmm..mungkin Nabila lambat sket kot..hehe..

Ita : tu ah..kata kembar..pantang salah sorang sakit..yang sorang lagi tu mesti ikut sama..huhu..nabila kata dia dah janji ngan sarra nak sakit sesama..hahaha!
hurmm..nak kata salah ibu tak jugak..salah doktor pun tak jugak..Kak Milia turun tanda darah time tu..akak tu keje kat spital Sg. Buloh..bila dah turun darah terus gi bilik bersalin..pastu doktor scan..kata jantung baby dah lemah..terus bawak gi operate. masa dah kuar tu kot dr. kata baby tu dah lemas..huhu..harap2 ok lah kan..ina risau betul..sian dorang..yelah..kita dah rasa camner dia rasa sekarang ni..klu bleh tak nak la sesapa lagi yang kena cam kita..huhu..

Wanie said...

Nabila nak pandai wat apa plak tuh..Apa2 pun wani doakan semoga nabila cepat sembuh .
Buat kawan noina tuh mudah2an Allah permudahkan segalanya pada dia..Sian dia moga dia tabah menghadapi segalanya dengan tenang..

Noina said...

Wanie : tu ah..dok tunggu gak nih..hehe..mudah2 an kan segala baik2 belaka buat eawan..Amin..

LYaFRINA said...

Keciannya nabila... Kalu slalu mbuang mmg la pdih.. Kt y dh besar pun x thn, ape lg budak sekecik nabila... Utk eawan & kak milia plak,, diharap trus tabah mhadapinya... Semuanya ada hikmah disebaliknya..

zali azali said...

nabila sakit perut?? kuat membuang?? ermmm...aiman pun sama, buang sikit sikit tapi baunya...ya rabbi..tak tahan...kalau aiman maybe sebab dia makan ubat alken dia jadi camtu...buang toksin dalam badan...

Noina said...

zarith : ina mmg bagi air kosong..Nabila mmg suka air kosong..entahlah..nak ringankan badan kot..

LyaFrina : tu ah..sian tgk dia..ni pun ada jugak smlm..huhu..terima kasih yek..doakan untuk baby eawan..

zali : haah..takde la kuat mebuang..tahlah..nak ringankan badan kot..pening nih..huhu..

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...