13 May 2009

Nabila dengan kerusi baru..

Assalamualaikum..update ttg Nabila 3 ari ni..emm..Nabila diserang selsema Isnin lepas.Mulanya Ahad lepas dah nampak ok..tapi naik je hari Isnin, terus Nabila terbersin2 malam tu.Tak boleh nak tido malam tu..aku tgk badan dia hangat balik.Pastu selsema banyak sgt sampai tak boleh nak bernafas..Sian Nabila..Susah gak dia nak tido..kejap2 bangun..tak selesa..Dan akhirnya aku tidurkan dia kat dlm rocker..tinggi sikit.Dalam pukul 12 tu,dia terbangun dan aku terus bagi dia ubat batuk dan selsema.huhu..Barulah dia dapat tidur balik.Dan Nabila terbangun lagi jam 2 pagi..tak selesa..tapi kejap jer..pastu tido balik..sehinggalah jam menunjukkan pukul 5.30 pagi..Mulanya aku nak sambung tido balik.Tgk Nabila dah bangun.Haus nak susu..terus aku buat dan bagi dia minum..dan lepas tu aku terus siap2 nak pegi keje..

Petang aku balik..tgk Nabila dah sihat sket.Pasal sebelum aku pegi keje..aku bagi sekali lagi ubat kat dia..Yelah kalau Nabila tak sihat..mcmana mak aku nak jaga dia.Mak aku pun bukan larat sangat.Petang tu mak aku kata Nabila makan banyak hari tu..minum susu pun banyak.Mungkin dah sihat sikit..Alhamdulillah..

Minggu lepas gak aku membeli sesuatu untuk Nabila.Kerusi yang aku idam2 kan..Sebenarnya aku dah salah beli kerusi untuk Nabila.Aku nak beli 'Bumbo' chair tu tapi tak dapat la.Mulanya nak je pegi kat kedai Robinson tu..kat The Garden..Tapi malas jer nak ke area midvalley yang sesak larat tu..dah lastnya aku ngan abg cadang ke OU jer..ke kedai Toy's r us..Dan aku terjumpe kerusi ni..


Sebenarnya fungsi kerusi ni untuk tempat duduk makan baby. Boleh diikat di kerusi biasa.Tapi entah..aku pun dah malas nak cari "Bumbo' tu dan design dia ala2 sama jer..aku dan abg mengambil keputusan untuk beli..Mula2 tu test la yang display punya.huhu..Nabila nangis!..Camner ni..?Nak beli ker idak?Lama gak kitaorg kat kedai tu..bukan apa ..dok mikir nak beli ker idak..pasal harga nya pun lebih kurang cam 'Bumbo' gak..Sempat gak aku gi tepon Ita..tanya pendapat dia..pasal dia dah belikan untuk Sarra..Siap tanya lagi kotaknyer camner..Mmg lain..Dan akhirnya aku dan abg tawakal la..beli gak..Yelah mana tau Nabila suka ker..Klu tak suka kena la tunggu adik dia..tu pun tak tau lagi bila adiknya nak 'kuar'..hehe...

Nak dijadikan ceritanya..balik2 umah jer..aku terus 'geledah' kotak kerusi tu..tak nyempat2..hehe..aku ngan abg dok godek2..dan semua safety belt dia kitaorg bukak dan simpan dlm kotak semula.Sebab apa?emm..pasal 'menyemak'!..yang ikat kat kerusi tu ta yah pakai la..Tujuan aku beli pun bukan aku nak bagi Nabila makan kat kerusi tu.Nak ajar dia control kepalanya..Kan doktor dah kata Nabila leh control head dia secara 'fair' sahaja..secara sederhana..dan kepalanya masih lagi 'terhuyung hayang'.Lagipun sejak kebelakangan ni..Nabila asyik nak aku dudukkan dia..tak moh baring2 lagi..dan ini lah hasilnya Nabila semalam guna kerusi tu (sebenarnya dah lama nak amik gambar..tapi tgk la..Nabila tak dok diam..gambar banyak goyang jer)

Nabila pandang mana tuh..tgk Ibu kat sini ni..!


control2....!

Taraaa...auntie2 sekalian..Nabila dalam aksi duduk..(harap2 mau la dia dok dalam tu lama2 sket..)

eh..eh..eh..lentok2 lak..(Nabila masih lagi dalam tempoh belajar dan mencuba)




13 comments:

mama Tiara said...

aduh comeee nye.kuatkan semangat...kasih sayang dan perhatian ibu memang amat diperlukan oleh anak kita.smg kita berjaya menjadi ibu yg terbaik..

MaMaQaYPo FaMiLy said...

alala... tomey jer letak nabilah dalam krusi ijau tu! hihik... lama2 biasa la tu kan?

ita zakaria said...

ina..kusi nih lebeh kurang same jer dgn bumbo...design ade lain sikit..tapi fungsi same jer..ade 'celah bedah' tuh utk anak kite praktis kangkang agar kaki dorang leh melangkah...
cantek lah kaler kusi nih...menyala! yg bumbo tuh..kaler nyer malap sikit..nanti ita amek pic sarra lak eh..pandai anak ummi nih kontrol pale yer..syabas ye nabila sayang. at least, nabila ade something utk exercise!

Noina said...

Mama Tiara : salam perkenalan..terima kasih..Nabila ckp kat Auntie Tiara "Nabila akan usaha lagi..Auntie doakan Nabila yek".

MamaQaypo : tu ah..Nasib baek tak nangis pas dah beli..elok jer dok kat dlm kerusi tu..hehe..klu tak abis la terbang duit ayahnya..tak moh guna kerusi tu..hehe..slalu aksi baring jer..ni dapat la buat aksi duduk..tu pun gambar goyang2..hehe..

Ita : hehe..tu ah..pasal 'celah bedah' tu nampak sama ngan Bumbo la ina beli..hehe..Kaler mmg terang..Nabila suka la nak pegang2 kaler hijau tu..nampak mcm nak amik kaler tu..!

zh-ena said...

dah blh ddk skang nie..comey tul la..lama2 nnti nabila akan blh ddk sendiri insyaAllah

Nur Syazwani Mustafa said...

clever girl my dear!!!!nabila pun pndai duduk kan syg...bosa dh baring2 kan....bagus...ni yg syg lg kat nabila ni...so sweet syg acik ni!!!

lily azliyana @ mama zara said...

Teruskan usaha nabila!! tak lame lagi mesti nabila leh duduk sndiri kan..wlu apepon, nabila tetaaaapp comeiiiii...=))

Amalina said...

wah! cantik je nabila duduk dlm kerusi tu. InsyaAllah lagi luas pemandangan dia utk ransangan belajar mcm2.

misz_nierah said...

waaahhh..Nabila dah duduk dah. hehe...omelnye. xpe, slow dulu..nti dh bese dok kt kusi tu, straight trus pale Nabila kan? syg Nabila ^_^

Leen Die said...

salam ina ngan nabila..wahh nabila dah ada kusi bari yer..lawa kusi...yeyeyeyye..nabila dah pandai duduk..bagus ina belikan kusi untuk nabila dia leh duduk kan...budak comey duk ada kusi lawa....best2..hipp hipp horayy

Liana said...

cantiknya kerusi tu! Terang warna dia kan... Bagus Nabila. Good girl!

Jiey^Mien said...

Ina, masa Jiey first letakkan Rayyan dlm Bumbo Chair dulu, leher dia tak strong sgt lagi.. So mmg kena monitor bebetul.. Sebabnya, kalau kepala tiba2 terkulai ke belakang, bahaya utk back bone tau..

Tapi bila neck control dh ok sket, leh la lepas jer dia.. One thing, dgn bumbo ni, nak tak nak, diorg terpaksa kuatkan leher coz takde support.. :P

Noina said...

zh-ena : Tu lah..harap2nya Nabila dapat duduk sendiri jugak nanti...Amin...

Wani : dah bosan dah wani..asyik baring kat rocker jer..tak elok pun..Nabila punya kepala pun dah naik leper dah ni..tu yang risau tu..!Dah beli kerusi ni ok sket la

lily : terima kasih auntie lily..hehe..comel kena maintain walupun dah kena paksa dok dlm kosinya..hehe!

Amalina : Tu ah kak..Ina letakkan Nabila kat luar umah..bagi dok kat kerusi tu..wah..bukan main suka lagi..diam jer dok tgk2 pemandangan..hehe..!

misz nierah : emm..kepala Nabila masih lagi tak kuat..takpe..auntie doakan Nabila yek..cepat pandai duduk sendiri..

Leen Die : hehe..kerusi nya mmg lawa..harga pun lawa gak..haha!harap2 mau la dia dok dlm tu..hehe!

Liana..Tu ah..Nabila asyik nak pegang warna yang hijau tu..tak pasti la dia nampak ke idak warna hijau tu..!

Jiey : Ina mmg slalu dengan dia kalau bagi dia naik kerusi tu..pasal tak kuat lagi kan.lagi satu dia mmg suka lonjakkan badan kebelakang..takut gak..tapi kena hati2 la..Ina beli pasal ingat Ian la..hehe..Pasal Ian nampak ok pas pakai Bumbo..hehe..harap2 Nabila dapat ikut jejak langkah Ian..!

Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...