Featured Post

Kronologi Kisah Yasmin Nabilah..

Assalamualaikum.. Lama betul nak menaip satu-satu entry.. Maaf la yek.. memang tak berkesempatan. Sekarang memang tengah busy nak final...

08 April 2009

Hasil dari Appointment arinih di peadiatrik!

Assalamualaikum..hari nih aku ke Peadiatrik Sg.Buloh..dan aku, abg danNabila bertolak dari umah jam 8.45 pg..padahal appointment pukul 9 nih..emm.. lambat lagi..sampai di hospital abg terus amik giliran..dan yang pastinya mesti giliran kitaorg dlm kul 11 gak..ramai gak org masa tuh..masa abg tgh tunggu giliran untuk amik kad biru tu balik..Nabila ngamuk sakan..sebab apa? huhu..nak tido..penatnya memujuk dia..serba tak kena aku di buatnya..dan akhirnya aku peluk mcm org nak dodoi bb..barulah Nabila diam..

Sampai kat klinik..tunggu giliran lagi..dan akhirnya Nabila tertido dalam pelukan aku..pastu aku letakkan dia kat dlm stroller..abg kuar gi kafe..cari apa2 benda untuk dimakan...Nabila nih tido mmg tak lama..emm..ada la dlm 20 minit dah terbangun..bila dah celik aku terus tolak Nabila ke bilik menyusu..emm..nak bagi makan..aku lupa nak bawak botol susu yang kecek tu..botol susu yang aku dah khas kan untuk Nabila makan nestum..penyudahnya..nasib baik ada bekas nasik goreng yang abg tadi..aku pakai la bekas tu untuk nestum Nabila..mulanya dia tak moh mkn..lastnya..makan gak..agaknya dah lapo kot..yelah selalu pukul 9 dah mkn dah..ni kul 11 lum mkn2 lagi..hehe..

Elok ajer aku selesai bagi Nabila mkn giliran Nabila dah sampai..aku masuk bilik no.3..aku tak ingat apa nama doc tu tapi yang pasti setiap kali ke peadiatrik mesti dapat doc yang lain..dan permulaan bicaranya tentang berat badan Nabila..tanya aku berapa kali aku bagi dia mkn..apa yang dia mkn..berapa kerap minum susu..berapa banyak kuantiti susu tuh..dan aku bagitau semuanya..tak nak berselindung..mmg Nabila tak kuat mkn..dan yang pasti MEMILIH!...nak yang sedap kat tekak dia..rasa pelik sket jer..meraung2 tak moh..

Aku cerita tentang Nabila sembelit..dan dia galakkan Nabila mkn sayur dan buah-buahan..yang tu mmg aku dah tau..dan seperti biasa aku anggukkan jer la kepala nih..dan doktor bagi ubat untuk lembutkan najis..tapi kali nih dengan kuantiti yang banyak..sebab doktor kat klinik pesan bagi 2ml jer..tapi sehari dalam 3 kali..doktor kat Sg.buloh nih..suh aku bagi ubat tuh tiap2 hari dalam kuantiti 5ml setiap malam..bagi sekali jer waktu nak tido..dan bila abis amik lagi ubat2 tuh...tak lupa gak doktor bagi supplement..hehe..pasalnya berat tak naik.kawan2 bayangkan berat Nabila 7 kg jer!emm...aku nih dah blur dah tak tau nak naikkan berat Nabila camner lagi..rasanya mcm dah bagi mkn banyak dah..bubur la..nestum la..biskut la..tapi tak naik2 gak..huhu..dan ubat tu gak..kena makan tiap2 ari..doc ckp jumpa lagi dlm masa 4 bulan mesti badan dia naik punya..emm..harap2 lah..

Dan doctor pesan kat aku suh tukar susu..Guna Pediasure..aku tanya balik kat dia.ok ker?yelah..kang tukar2 kang..budak nih dah la sembelit..pening gak aku..dia kata takpe..mmg susu tu untuk naikkan berat badan..emm..klu kawan2 yang baca entry nih nak komen susu Pediasure leh gak..pasal tak tau la keberkesanan dia..tolong yek!..

Dan lupa..doktor ada ckp..budak2 cerebral palsy nih mmg kuat sembelit..SEBAB APA..?EMM..SEBABNYA BUDAK2 CP NI KURANG BERGERAK..KLU BUDAK NORMAL..DIAORG KAN BERGERAK..MEMANJAT..BERJALAN..MERANGKAK..DAN SEBAB BUDAK2 CP TAK LEH BUAT BENDA2 CAMTUH..MAKANYA MEREKA2 NIH KERAP SEMBELIT..EMM..ENTAHLAH..DOKTOR YANG CAKAP..MUNGKIN ADA BENARNYA!

Dan akhirnya aku dapat gak tgk gambar otak Nabila..last visit kat pediatrik dulu doc tuh tak tunjuk langsung camner result MRI tuh..aku ngan abg mmg tak puas ati masa tuh..Nasib baik doktor yang ni bagitau dan siap tunjuk sekali gambar dia..dan kali ni aku mmg sedih..sedih part dlm brain dia (yang blah blakang) mmg dah rosak selnya..kedua2 belah..kiri dan kanan..masa doktor bagitau tuh aku mmg dah bersedia..tak nak nangis2..tapi hati ibu..mana aku dapat tahan sedih bila anak aku mcm nih..kerosakan otak dia nampak teruk..dah ada sedikit ruang dan ruang itu dah diisi dengan air..tapi air tu tak effect apa2..yang pastinya akibat dari kerosakan otak tuh dah effect pada mata Nabila..sebab tuh Nabila masih lagi tak nampak objek aku.dan aku sedih sgt mgkin Nabila sebenarnya tak nampak aku ngan abg..Doktor kata sebab mata dia juling bukanlah sebab 'Lazy eyes'..tapi mungkin sebab otak Nabila yang tak boleh nak control bebola mata dia..Ya Allah..aku tak tau nak ckp apa..tapi yang pasti aku dan abg tenang jer dengar penerangan doktor tuh..Ya, aku mmg dah bersedia dengan semua nih!

Doktor tuh ada kata lagi pada aku ngan abg..yang ibu bapa yang dapat anak2 mcm nih mmg kuat..kata2 tuh meluncur pada mulut doktor tuh pasalnya dia tgk aku ngan abg nampak rileks jer..yelah..takkan nak meraung2 kat bilik dia lak..dan dia SEBAGAI DOKTOR CINA pun kata.."HANYA ORG YANG MAMPU SAJA BOLEH LALUI DUGAAN NIH"..

Dan last sekali perkara yang kitaorg bincangkan ialah tentang lendir pada kerongkong Nabila..aku suh doktor tuh check kat bahagian peparu dia..mana tau ada efffect ker..dan Alhamdulillah..peparu ok..doktor kata mgkin sebab budak2 CP nih susah nak control kahak dan air liur.. tu yang buat Nabila selalu tersedak air liur atau bila tido mcm ada kahak jer dlm kerongkong dia..tapi pandai dah Nabila..bila tersedak jer cepat2 aku ajar dia buat 'ehemmmmm...' hehe..ikut lak tuh..yelah..dah besar dah anak dara aku nih..dah nak setahun dah..dia pun nak buat benda2 yang budak setahun buat..cuma daya tak daya jer nak buat..sian anak ibu..

Ramai gak doktor lain kuar masuk bilik doktor cina tuh..sebabnya aku dok bincang ngan doktor cina tuh lama sgt..dan doktor2 yang lain terpaksa amik kad pesakit lain yang sepatutnya doktor cina tuh attend..hehe..apa salahnya kan?aku dah la dapat jumpa pakar paediatrik tuh 4 bulan skali..emm..lama tuh..mcm2 nak tanya..

Dan bila aku, abg dan Nabila kuar..mcm2 perkara yang berkecamuk dlm otak aku nih..klu la aku dapat beri otak aku sikit kat Nabila..atau aku dapat gantikan otak aku dengan otak Nabila..aku sanggup!Dan masa on the way aku nak balik keje tadi..tgh2 drive tuh..aku terpikir..KLU LAH AKU DAPAT ULANG BALIK MASA DULU..MASA NABILA NAK DI LAHIRKAN..ALANGKAH BAIKNYA..DAN AKU TAKKAN SURUH DOKTOR VAKUM NABILA..DAN AKU AKAN PAKSA DOKTOR UNTUK OPERATEKAN AKU CEPAT..TANPA LALUI KELAHIRAN NORMAL!

Pastinya setiap kali aku ke peadiatrik..aku akan lihat anak2 org lain yang sihat dan normal ketawa riang..sedangkan anak aku..masih lagi terbaring di stroller..tu perkara yang paling menyedihkan dan aku tak mampu nak mengalirkan air mata ni lagi..!

8 comments:

Jiey^Mien said...

Ina, be stronger yea.. Our prayer will always be with you..

~Puteri-Nuur~ said...

Mama Nabila,
Saya telusuri cerita Nabila, bila membaca kisah Nabila, tak ubah seperti saya membaca semula sejarah anak saya Idris. Prosedur yang sama jugalah saya tempuhi, bezanya anak saya GDD & Autism. Saya memahami dan lebih mengerti bagaimana rasa dan keadaannya ditempat Mama Nabila. Ibu saya pernah berpesan, Allah menguji hambanya kerana dia tahu hambanya itu mampu menempuhnya.

Teruskan berusaha, insya Allah, kalau tak disini kita dibalas, disana menanti kita jua. Ingat, Nabila anak yang menurunkan rezeki buat ibubapanya.

Salam perkenalan.

Noina said...

Salam perkenalan puteri-Nurr..terima kasih..kita link yek..

jiey : thanks..arinih tak tau napa rasa sedih sgt!

Nur Syazwani Mustafa said...

salam dr wani...akak wani ikut blog ni baru je...tp wani skrg ni dh rasa syg sgttt kat nabila tu...awni harap akak sabar byk2....jga nabila seabes ati akak...dia ank yg comell....x nmpk apap kurg nya nabila pd mata kasar...bila wani baca part akak besalin kan dia...wani pelik dgn kerja2 doctor tmpt akak bersalin...kurg pndai ke mereka untuk vakum budak lebih dr sekali?????????mlas sgt ke nk operate kan pesakit?????kalo jadi pada wani,mgkin wani xdpt trima kenangan yg mcm tu....ralat jgk rasa nya...tp kita masih perlu ingt pada YANG MAHA ESA...sume yg dijadikan,sume y diturun kan pd kita sume nya bersebab.....wani tau akak boleh tempuh semua ni...kalo wani dpt jmpa nabila,wani nk peluk dia kuat2..........syg sgt kat nabila!!!!!!!!akak jgn pk apa org nk ckp....k...idup bahagia je mcm org lain...anak tu rezeki bg kita....ok...

Amalina said...

Salam dik (sy rasa awk lbh muda), kak amal bg afiqah (CP juga) pediasure juga masa dia kecik2 sbb susu tu mmg nutrisi dia bagus berbanding susu2 lain. Afiqah pun tak berat. Sama je dgn Nabila. K amal pun pernah diskas dgn dr. di HKL ttg berat Afiqah n sembelit. Samalah dgn jawapan yg Dr adik Nabila ckp. K amal dpt tahu dari mailing list ibu2 yg punya anak istimewa, kanak2 CP guna kalori lbh kurang 2 kali ganda byk dari kanak2 biasa, sbb tu susah nk naik berat. Masa dulu Dr pun tak suggest apa2 utk naikkan berat, asalkan kesihatan dia ok, tkpe. Skrg k amal bg Afiqah mkn Cheese masa lunch n dinner dia. Nak naikkan sikit berat, tp tak berat sgt pun. Therapist dia kata, tk elok sgt berat2 kalau badan dia tak mampu nk tanggung, takut beban pada organ dalaman. Masalah sembelit Afiqah, kak bg dia jus prune dgn limau mandarin (prune n limau dikisar). K amal share apa yg k buat pd Afiqah, tp Afiqah dah 5 thn. Mama Nabila diskas dulu dgn Dr ye samada Nabila boleh mkn yg sama, sbb dia masih muda.

K Amal juga pernah rasa sedih dgn keadaan Afiqah, yelah anak yg comel dan kita ibu saja yg tau betapa bijaknya dia, tapi tak dpt nak bermain riang ria mcm kanak2 normal yg lain. Tapi setiap yg ditakdirkan pd kita tu ada hikmahnya. Kalau Allah nk bg dia normal, esok pun boleh jadi. Anak istimewa, anak syurga, pd akak itu hadiah tak ternilai dan akak sgt bersyukur.

Rajin2la bersembang dgn anak dan main dgn dia spt biasa yg boleh. Tonggang terbalik ke, berikan ransangan yg byk sambil berhati2 supaya tk cedera. Dan jgn ambil hati sgt dgn apa kata doktor, mereka selalunya ikut buku je. Buku kata A + B = C, mereka pun katala mcm tu. Mmgla betul, tapi Allah yg Maha Mengetahui. Rajin2 juga mengadu padaNya, InsyaAllah dipermudahkan segala urusan.

Salam sayang buat ibu dan adik Nabila.

ita zakaria said...

ina..ita tak tau nak cakap ape. sebabnyer, anak kite same. cume ita tak berkesempatan nak tgk result MRI tuh. doc kat melaka x bagi langsung!!! nih dah transfer kes ke serdang. lagik lah x tau caner rupe bentuk otak sarra. sadis!!!

ita pun x pasti ape ayat yg terbaik utk ina kuatkan semangat. sebabnya kadang2 ita juga down yg teramat! cume..kite same2 lah bersabar. ini bahagian kite..dan mungkin sikit. kalau nak compare dgn org yg lagik hebat dugaan nya?? selagi mulut nih boleh beristighfar, byk2 kan lah berzikir, istigfar bile tiap kali rase iman nih digoyah. memanglah ckap senang kan na..sabarlah adik ku. banyak perkara yg same antara kita. dan mungkin jugak resukt MRI sarra same cam nabila..wallahualam. kuat kan hati!!!

Noina said...

kak Amal : terima kasih atas info2 yang akak bagi..ina slalu jadikan blog akak sebagai panduan pada ina untuk besarkan Nabila..yelah anak kita ni mmg lain.dan perlukan perhatian pada kita..ina akan try susu pediasure tuh..ina risau takut2 dia tak cukup zat seperti apa yang diperlukan..thanks yek kak..!

ita : tah lah ita..ina smlm mmg sayu sgt..balik dari pediatrik..terus teringat2 apa yang doc ckpkan tuh..pastu risau ttg mata dia..doc kata klu dia perlukan rawatan pembedahan untuk betulkan mata..mgkin benda tu akan diabuat..jadik seriau rasanya bila bayangkan mata Nabila nanti..thanks yek ita for the support..ina mmg perlukan support dr kawan2 dan suami ina..

JMY said...

entri ni dah lama, tp sy baru je baca dan kesedihan tu amat dirasai. samalah kita, sabar..sabar..sabar...redha...redha...redha...